František si svého Lamborghini neužije. Prodá ho v aukci a dál bude jezdit papamobilem

Papež František dostal od italské automobilky unikátní bílý model vozu Lamborghini Huracán. Nadále však hodlá jezdit v tradičním papamobilu a sportovní auto pošle do dražby. Z výnosu budou financovány čtyři charitativní projekty.

František převzal darovaný vůz ve Vatikánu za přítomnosti vedení značky Lamborghini. Následně jej posvětil a podepsal.

Automobil nyní převezme britská aukční společnost Sotheby's. Cena „obyčejného“ Lamborghini Huracán se pohybuje kolem 200 tisíc eur (přes pět milionů korun), očekává se však, že dražba papežské verze vynese mnohem více.

Výdělek půjde například na podporu iniciativy, která se podílí na rekonstrukci obydlí, náboženských prostor a veřejných budov v irácké oblasti Ninive. Organizace podle Vatikánu pomáhá křesťanům vysídleným válkou „opět najít své kořeny a svou důstojnost“.

Dále plánuje Vatikán podpořit italské sdružení, které pomáhá obětem prostitučních gangů, a dvě italské organizace působící v Africe.

V minulosti již papež dostal například motocykl značky Harley-Davidson. I ten ale obratem poslal do charitativní aukce.

František během setkání s českou delegací
Zdroj: ČTK/Magistrát hl. m. Prahy

Papež by se rád podíval do Prahy

Hlava katolické církve se během generální audience sešla s českou delegací, v níž byli mimo jiné kardinál Dominik Duka, primátorka Prahy Adriana Krnáčová či skupina studentů Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Cílem jejich cesty bylo podpořit žádost o pořádání světového setkání křesťanské mládeže v roce 2022, o něž se česká metropole uchází.

Fotografie Prahy, kterou papeži předali zástupci magistrátu
Zdroj: ČTK/PR/Magistrát hl. m. Prahy

„První, co (papež František) řekl, když mu představili naši delegaci, bylo, že Praha je nejkrásnější město Evropy,“ popsal setkání se svatým otcem pražský radní Jan Wolf. Papež, který je původem z Argentiny, podle něj řekl, že v Praze nikdy nebyl a že by se do tohoto města chtěl jednou podívat.

Delegace z pražského magistrátu pozvala osmdesátiletého papeže do Prahy a při osobním setkání mu předala fotografii metropole. Oficiální pozvánka je součástí církevní žádosti o pořádání setkání mládeže. Praha je podle neoficiálních informací jediným kandidátem, ale podávání žádostí ještě nebylo uzavřeno. Rozhodnout by měl Vatikán v příštím roce.

Světové dny mládeže organizuje katolická církev a setkávají se při nich křesťané z celého světa. Akce se koná každé tři roky a tradičně se jí účastní také papež. Poslední dny mládeže, které trvají týden, se uskutečnily loni v červenci v Polsku a závěrečného setkání se zúčastnilo na 2,5 milionu lidí, včetně asi šesti tisíc Čechů. Poprvé se Světové dny mládeže konaly v roce 1984 z iniciativy Jana Pavla II.