Papež si s motorkáři nezajezdí, jejich srdce si ale i tak získal

Vatikán - Skromný, vtipný a k tomu trochu rebel. Papež František je v úřadu necelý rok a nepřestává překvapovat. V Paříži se dnes vydražila jeho motorka Harley Davidson v přepočtu za víc než šest a půl milionu korun. Málokdo tušil, že byl vlastníkem takového stroje.

Mít takový stroj v garáži je snem nejednoho muže. Papeži Františkovi se, ačkoli po tom zřejmě nikdy netoužil, nečekaně splnil, když dostal Harley Davidson Dyna Super Glide z roku 2013.

Darovanou motorku přijal osobně. Bílé roucho ale za koženou bundu nakonec nevyměnil. Ostatně málokdo čekal, že by z papamobilu přesedlal na divoký dopravní prostředek o dvou kolech. „Ve skutečnosti si nedokážu papeže představit, jak řídí motorku. Ale chtěl bych ho vidět v kožené bundě,“ usmívá se účastník aukce Oscar Harding.

František dostal harley jako dárek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nejblíž se papež k motoce přiblížil, když se podepisoval na její nádrž. A zřejmě tento autogram byl hlavním důvodem, proč se v dražbě předháněli kupci ze všech koutů planety. Harley navíc nemá téměř nic najeto. „Za celou svou kariéru jsem neviděl větší zájem o motorku, než jaký vzbudila tato. Stal se z ní hit. Chodily mi na ni dotazy z celého světa,“ tvrdí zástupce aukční síně Ben Walker.

Že si papež František získal sympatie i mezi drsnými motorkáři, bylo jasné už těsně po jeho zvolení. Do Říma se tehdy sjelo přes třicet tisíc motorkářů, aby novou hlavu katolické církve túrováním svých strojů pozdravili.

Výtěžek z dnešní aukce půjde na účet římské charity, která se stará o lidi bez domova. Podobné gesto udělal už Františkův předchůdce Benedikt XVI. Jeho starý Volkswagen Golf se před devíti lety prodal za čtyři a půl milionu korun.

Papežův motocykl v dražbě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod