Ukončete chaos, přijďte k volbám, vyzval Rajoy mlčící většinu v Katalánsku

Španělský premiér mluvil v Katalánsku o obnově demokracie (zdroj: ČT24)

Prosincové katalánské volby pomohou ukončit chaos, který vyvolali v tomto regionu separatisté. Španěly o tom ujišťoval premiér Mariano Rajoy, který je na návštěvě Katalánska poprvé od chvíle, kdy Madrid koncem října převzal kontrolu nad autonomním regionem.

Chceme zpátky Katalánsko, které patří všem, s jeho demokracií a svobodami. Podaří se nám toho dosáhnout, když k volbám dorazí i tichá většina a bude hlasovat.
Mariano Rajoy
španělský premiér

Rajoy chce jako šéf lidovců neoficiálně podpořit katalánskou lidovou stranu před prosincovými volbami do regionálního parlamentu. „Katalánsko je Španělsko a Španělsko je Katalánsko,“ prohlásil Rajoy za potlesku svých spolustraníků.

Kontroverzního referenda, které pod Pyrenejemi vyvolalo stávající krizi, se zúčastnilo jen třiačtyřicet procent katalánských voličů a španělský premiér nyní „mlčící většinu“ v regionu vyzval, aby šla hlasovat o novém složení zdejšího sněmu: „Katalánsko musíme dostat z chaosu separatismu.“

Rajoy přesvědčoval Katalánce, aby šli k volbám a ukončili chaos (zdroj: ČT24)

Kataláncům slíbil návrat demokracie. „Správný“ výsledek voleb podle něj může vést k tříprocentnímu růstu španělské ekonomiky. Rajoy také vyzval firmy, aby neopouštěly region, který představuje pětinu hospodářství země.

Premiér hájil své říjnové rozhodnutí o aktivaci článku 155 ústavy o kontrole nad regionem tím, že „všechny ostatní scénáře byly vyčerpány“ poté, co katalánská vláda vyhlásila minulý měsíc jednostranně nezávislost.

Separatisté se odkazovali na výsledek referenda, které ovšem už před jeho konáním zakázal ústavní soud. Ten následně zneplatnil i deklaraci nezávislosti s tím, že odporuje ústavě země.

Nový průzkum veřejného mínění ukázal, že dvě třetiny Katalánců se domnívají, že oddělení od Španělska v tuto chvíli není reálné, přestože těsně před referendem si to myslela jen polovina z nich.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Rajoy nyní dorazil do Barcelony jen den poté, co se ve městě podle regionální policie sešlo 750 tisíc demonstrantů požadujících propuštění sesazených katalánských politiků z vězení. Kromě exministrů je v madridské vazbě i šest členů vedení katalánského parlamentu a za pokus o vzpouru jim hrozí až pětadvacet let vězení.

Další část katalánské vlády včetně sesazeného lídra Carlese Puigdemonta zůstává v Belgii a čeká na soudní rozhodnutí o vydání. „Potřebujeme, abyste byli velmi aktivní – jak my tady v Bruselu, tak ti, co jsou ve vězení. Děkuji vám,“ vzkázal sesazený lídr Kataláncům.

Ve volbách by mohli bodovat separatisté, většinu ale zřejmě nesestaví

Průzkumy zatím dávají v předčasných volbách největší šance Republikánské levici Katalánska (ERC), která patří ke stranám bojujícím za nezávislost tohoto regionu a jejíž lídr je nyní ve vazbě.

ERC ale zřejmě nezíská většinu a bude nucena vytvořit koalici. Separatisté v parlamentu podle všeho většinu mít nebudou. Zpravodaj ČT Petr Zavadil v této souvislosti zmínil, že Rajoyovi lidovci mají v Katalánsku mizivou podporu. V minulých volbách získali necelých deset procent.