Americký dezertér Bergdahl, kterého věznil Taliban, za mříže nemusí. Čeká ho ale pokuta a degradace

Jednatřicetiletý seržant a dezertér Bowe Bergdahl bude muset zaplatit pokutu, bude degradován a přijde o vojenskou čest, do vězení ale nemusí, rozhodl vojenský soud na severokarolínské základně Fort Bragg. Bergdahla zadržoval pět let Taliban a jeho příběh vyvolal řadu otazníků. Prezident Donald Trump se ovšem nechal slyšet, že by ho nechal popravit.

Součástí rozsudku je pokuta ve výši 10 tisíc dolarů (220 tisíc korun), kterou bude odsouzený splácet deset měsíců. Zbavením vojenské cti Bergdahl přijde o všechny výhody válečného veterána.

Rozsudek je ale pro americké novináře překvapením, protože souzenému dezertérovi hrozil vysoký trest a během vyšetřování údajně s prokurátory výrazněji nespolupracoval. Prokuratura žádala pro vojáka 14 let za mřížemi za to, že podle nich ohrozil americké vojáky v Afghánistánu.

Obhájci argumentovali tvrzením, že jejich klient během pětiletého zajetí trpěl a odnesl si psychické problémy. Neuvědomoval si prý následky svého činu. Soudce Jeffery Nance své rozhodnutí nijak nekomentoval.

Bergdahla zadržel afghánský Taliban, když 30. června 2009 opustil své stanoviště. V zajetí ho radikální islamisté drželi bezmála pět let. Na svobodu se dostal výměnou za propuštění pěti členů Talibanu zadržovaných na americké vojenské základně Guantánamo.

Část Bergdahlových kolegů mu vyčítá, že k teroristům odešel záměrně a že při snaze o jeho osvobození zahynulo několik amerických vojáků.

Bergdahl připouští dezerci, ale sympatie s radikály popírá. Bezprostředně po svém osvobození popisoval, že byl mučen a držen v kleci. „Byl jsem nepřítelem zajat proti své vůli,“ prohlásil během jednoho slyšení u vojenského soudu ve městě Fort Bragg ve státě Severní Karolína.

„V té době jsem neměl v úmyslu rozpoutat pátrací a záchranné operace… Je to velice neomluvitelné,“ řekl voják, který neúspěšně požádal o milost tehdejšího prezidenta Baracka Obamu.

Americký voják a dezertér Bowe Bergdahl
Zdroj: Jonathan Drake/Reuters

Případ vyvolal v USA spory mezi Obamou a zákonodárným sborem. Zejména republikánští kongresmani kritizovali fakt, že Bílý dům Bergdahlovu výměnu za radikály provedl tajně a neinformoval Kongres, jak mu přikazuje zákon.

Podle Obamy ale bylo nutné k akci sáhnout rychle, neboť bylo ohroženo Bergdahlovo zdraví a život. Seržant po osvobození několik týdnů pobýval ve vojenské nemocnici.

„Naprostá ostuda,“ reagoval na rozsudek Trump

Kauza zasáhla i do loňské prezidentské kampaně. Pozdější vítěz Trump o Bergdahlovi prohlásil, že je „zrádce a zasloužil by popravit“. Pochopení pro znění rozsudku neprojevil prezident ani teď. „Rozhodnutí o seržantu Bergdahlovi je úplná a naprostá ostuda naší země a naší armády,“ napsal na Twitteru.