Štít v centru sváru. Prezidenti Jižní Koreje a Číny budou jednat o systému THAAD

Prezidenti Jižní Koreje Mun Če-in a Číny Si Ťin-pching se pokusí napravit své vztahy narušené rozmístěním amerického obranného raketového systému na jihokorejském území. K rozhovorům se sejdou příští týden během každoročního regionálního ekonomického fóra ve Vietnamu.

Schůzku hlav států potvrdil vysoký jihokorejský úředník z prezidentské kanceláře. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že vysocí diplomaté vedou o raketovém systému rozhovory, plánovanou schůzku mezi hlavami států ale nepotvrdilo.

Čína se domnívá, že systém THAAD představuje hrozbu pro její bezpečnost. Podle Soulu a Washingtonu má chránit Jižní Koreu před hrozbou ze Severní Koreje.

Ochlazení ve vztazích mezi oběma zeměmi se odrazilo v ekonomice. Čína je přitom nejdůležitějším obchodním partnerem Jižní Koreje. Čínská státní média vyzvala k bojkotu jihokorejských výrobků. Ministerstvo turismu nařídilo prodejcům zájezdů, aby přestali nabízet cesty do Jižní Koreje.

Například automobilka Hyundai v Číně prodá zhruba čtvrtinu své produkce. Jen za květen se její čínské tržby meziročně propadly o 65 procent a klesaly třetí měsíc za sebou. Návštěvníci z Číny loni tvořili celých 46,8 procenta celkového počtu turistů v Jižní Koreji.

obrázek
Zdroj: ČT24

Urychlené dokončení systému kvůli hrozbě ze severu

Jižní Korea instalovala první část protiraketového systému THAAD v oblasti Songdžu na sklonku letošního dubna, krátce před nástupem nynějšího prezidenta Mun Če-ina do funkce. Místní obyvatelé a aktivisté opakovaně vyjádřili obavy ze zdravotních rizik spojených s protiraketovým systémem a také z toho, že by se oblast mohla stát terčem severokorejských útoků.

Prezident Mun Če-in po převzetí úřadu zprovoznění zbývajících částí protiraketového štítu zmrazil, dokud se nevyhodnotí dopad zařízení na životní prostředí. Když ale Severní Korea v červenci otestovala mezikontinentální balistickou raketu, prezident se s ohledem na bezpečnost občanů Jižní Koreje rozhodl přistoupit k prozatímní instalaci zbývajících částí štítu.

Baterie THAAD sestává ze šesti odpalovacích zařízení, která jsou schopna odpálit až 48 antiraket, dále z řídicích jednotek, radaru a dalších prvků.