Malá žena s herkulovským úkolem. Katalánsko má zachránit Soraya Sáenzová

Španělská politička Soraya Sáenzová potvrzuje, že zjev často klame. I když měří jen metr a půl, dostala ten nejožehavější úkol: udržet Katalánsko uvnitr Španělského království a vrátit do tohoto separatistického regionu ústavní pořádek. Magazín USA Today nedávno Sáenzovou zařadil mezi pětici nejvlivnějších žen Evropy a ocenil, že i když není zrovna strhujícím politickým řečníkem, rozhodně je nejpopulárnější členkou nepopulární vlády a více než schopnou političkou.

Místopředsedkyně španělské vlády a pravá ruka premiéra Mariana Rajoye, která se má nyní na základě jeho pokynů pokusit uklidnit vzbouřené Katalánsko, je velmi silná a ambiciózní. „Nejmocnější žena ve Španělsku,“ píše o ní deník El Economista.

Sáenzová se narodila 10. června 1971 ve Valladolidu. Vystudovala práva, a když jí bylo 29 let, sedla na autobus a odjela do Madridu, kde se stala poradkyní tehdejšího ministra školství Mariana Rajoye.

Do parlamentu se prvně dostala v roce 2004, výsledek Lidové strany ale tenkrát negativně poznamenalo nezvládnutí situace po teroristických útocích v Madridu. Postupem času – a po úspěchu v parlamentních volbách v roce 2011 – se po boku svého stranického šéfa vypracovala až na ministerské pozice a vicepremiérku.

Mariano Rajoy a Soraya Sáenzová - nerozlučná dvojice španělské politiky
Zdroj: Reuters

Žena pro každou krizi

Populární politička, které se ve Španělsku často říká jen „Soraya“, za Rajoye velice často tahá horké kaštany z ohně. V roce 2014 dostala za úkol vyřešit situaci kolem zavlečení eboly do země a o rok později vystupovala za španělskou vládu po zřícení letadla Germanwings.

Jako místopředsedkyně vlády krátce zastávala funkci ministryně spravedlnosti a zdravotnictví. Od listopadu 2016 byla také ministryní územní správy a právě na tomto postu měla na starosti vztahy Madridu s autonomními oblastmi.

„Během loňského roku byla v Katalánsku velmi často a jistým způsobem ‚zvláštním emisarem', takže velice dobře zná situaci i hráče na obou stranách hřiště,“ říká profesor politologie na univerzitě v Málaze Manuel Arias-Maldonado.

Den předtím, než Madrid odebral Katalánsku autonomii, vystoupila Soraya Sáenzová s projevem, v němž ujistila, že Katalánsko „musíme zachránit“.

„Představitelé samostatnosti ukázali svou pravou tvář – slíbili sen, ale předvádějí jenom triky,“ pronesla ve španělském senátu.

Nyní má před sebou herkulovský úkol přesvědčit dva miliony katalánských voličů, kteří 1. října hlasovali v referendu pro nezávislost, že se nechali obelhat. Před vstupem do politiky byla členkou elitní skupiny právníků státního aparátu, takže má ideální kvalifikaci pro vyřešení právních otázek ohledně katalánské samostatnosti, připomíná server BBC.

Soraya Sáenzová
Zdroj: Reuters

Politička s cílem nejvyšším

Manželka právníka a matka šestiletého Ivána byla ambiciózní už od dětství. Její učitelka uvedla, že když tato dcera kadeřnice dostala ve škole horší známku, hned se rozplakala.

O rozruch se Sáenzová postarala v roce 2011, kdy se pouhých jedenáct dní po narození syna vrátila do práce. Z jedné strany na ni pršela kritika, našla se ale i řada zastánců. „Pokud by zůstala doma celé čtyři měsíce, bylo by to nezodpovědné. Španělsko prochází obtížnými časy a Soraya dělá výjimečnou práci,“ bránila tenkrát političku profesorka ekonomické školy IESE Nuria Chinchillaová.

„Názory na ni se nevyhnutelně rozcházejí,“ potvrzuje profesor Arias-Maldonado.

Ve své nejnovější misi má Saenzová podle listu El País čelit „největší výzvě španělské demokracie“. Pokud se jí to povede, možná se vyplní předpověď jejího stranického kolegy, podle které „bude Soraya jednou premiérkou“.