Weinstein platil své asistentce za mlčení ohledně sexuálního obtěžování

Horizont ČT24: Weinstein platil za mlčení své asistentce (zdroj: ČT24)

Aktuálně nejsledovanější kauza Hollywoodu dál nabírá na obrátkách. Bývalá asistentka filmového producenta Harveyho Weinsteina porušila dohodu o mlčenlivosti a připojila se k desítkám známých žen, které ho viní z obtěžování. On sám trvá na tom, že měl se ženami sex výhradně s jejich svolením. K situaci, kdy na povrch vyplouvají další a další obvinění, se rozhodli vyjádřit i slavní muži filmového plátna Matt Damon a George Clooney.

Po své někdejší asistentce Zeldě Perkinsové měl Weinstein požadovat nevhodné masáže. Za své mlčení dostala zaplaceno přes 165 tisíc dolarů. Po zhruba dvaceti letech se ovšem rozhodla ticho prolomit: „Dokud to nikdo neudělá, nenastane debata o tom, jak nehorázné tyto dohody (o mlčenlivosti) jsou a jakému nátlaku musí oběti čelit.“

Kauza Weinstein spustila celou lavinu. Obvinění ze sexuálního obtěžování čelí i další vlivný muž amerického showbyznysu, spisovatel a režisér James Toback. Před ženami měl dokonce masturbovat. Sám veškerá nařčení odmítl. Po otištění výpovědí 38 domnělých obětí v deníku Los Angeles Times se jich ale přihlásilo dalších dvě stě. 

Matta Damona a George Clooneyho nenechala Weinsteinova aféra klidnými
Zdroj: ČTK/AP/Alex J. Berliner

„Fakt, že jeden z nejvlivnějších lidí Hollywoodu byl prakticky vyhoštěn, je varováním pro muže v tomto průmyslu, kteří by svou moc chtěli zneužít ke špatnému zacházení s ženami,“ tvrdí herec Matt Damon. „Není to jen problém Hollywoodu, týká se všech možných odvětví,“ upozorňuje jeho kolega George Clooney.

I moderátor Bill O'Reilly měl obtěžovat ženy a platit jim za mlčení
Zdroj: ČT24

Například i médií. Dohodu o mlčenlivosti v hodnotě 32 milionů dolarů měl se svou obětí uzavřít i bývalý moderátor televize Fox News Bill O'Reilly. A dokonce za vědomí vedení stanice. O'Reilly to považuje za konspiraci. Sexuální obtěžování bylo ale podle někdejší hvězdy soukromého kanálu Megyn Kellyové součástí firemní kultury.

„O'Reillyho domněnka, že si na jeho chování nikdy nikdo nestěžoval, je mylná. Vím to, protože jsem si sama stěžovala. To musí skončit!“ vyzývá Kellyová.

Jedna mladá Holanďanka si s muži, kteří na ni nevhodně pokřikovali, začala pořizovat selfie a na Instagramu rozjela kampaň s cílem vzbudit zájem o tuto problematiku. To se pomalu začíná dít třeba ve Francii. Za agresivní narážky by muži mohli v budoucnu dostat pokutu.