Katalánsko projedná jednostranné vyhlášení nezávislosti už ve čtvrtek

Katalánsku možná povládne člověk jmenovaný Španěly (zdroj: ČT24)

Španělsko čeká týden plný napětí. Katalánský parlament bude už ve čtvrtek jednat o jednostranném vyhlášení nezávislosti. O pouhý den později má španělský Senát schvalovat omezení katalánské autonomie. Vše se odehraje necelý měsíc po referendu o odtržení Katalánska, které zakázal ústavní soud.

Vedení katalánského parlamentu se sešlo v reakci na sobotní rozhodnutí španělské vlády převzít kontrolu nad řízením klíčových katalánských úřadů.

Madrid své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že katalánský premiér Carles Puigdemont a jeho vláda porušují zákon snahou o vyhlášení nezávislosti. Madrid chce aktivovat Článek 155 ústavy a vzápětí se zbavit současných katalánských lídrů, omezit tamní parlament a vypsat nové volby.

Separatističtí poslanci znovu označili přístup centrální vlády k řešení katalánské krize za diktátorský a mluví o ohrožených evropských hodnotách. Podle katalánského premiéra Carlese Puigdemonta jde o nejhorší útok vůči regionu od dob Frankovy vlády.

Pokud ústava zbavuje funkcí Puigdemonta a jeho ministry, přijdou o ně automaticky. Jejich mandáty vyplývají z ústavy, nepocházejí od Boha.
Soraya Sáenzová
vicepremiérka Španělska

Na otázku, zda poslanci na mimořádné schůzi schválí vyhlášení nezávislosti, odpověděl mluvčí nejsilnějšího poslaneckého klubu Společně pro ano (JXSí) Lluís Corominas neurčitě.

Katalánský parlament již deklaraci hovořící o „obnovení samostatnosti“ schválil těsnou většinou hlasů separatistických stran před dvěma týdny, její vyhlášení však bylo odloženo na neurčito kvůli snaze o vyjednávání s Madridem. Podle španělských médií není zcela jasné, zda se při případném hlasování bude jednat o zrušení odkladu u již schváleného textu, anebo o deklaraci zcela nové.

Separatisté disponují 72 křesly ze 135 a menší radikální strana Kandidátka lidové jednoty (CUP) podporující menšinovou vládu JXSí tlačí na okamžité vyhlášení nezávislosti bez ohledu na důsledky.

Člen Česko-katalánského spolku ke krizi ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Podle listu El País mají obě strany v úmyslu čtvrteční schůzi protáhnout na dva dny, aby v pátek mohli za přítomnosti premiéra Puigdemonta hlasovat o nezávislosti ve chvíli, kdy Senát schválí omezení autonomie Katalánska. Puigdemont by pak mohl okamžitě nezávislost vyhlásit.

Corominas se pro podporu separatistů pokoušel získat i poslance katalánských socialistů (PSC), kteří jsou proti odchodu ze svazku se Španělskem, avšak plány na omezení autonomie je pobouřily. Vůdce PSC Miquel Iceta vyzval Puigdemonta, aby  vyhlásil předčasné volby, čímž by mohl částečně uklidnit Madrid, který usiluje o podobný cíl. 

Katalánsku může vládnout jediná osoba dosazená Madridem

Očekává se, že Senát, jehož souhlas je k uplatnění článku nutný, umožní v pátek ústřední vládě jednat, protože tam mají většinu vládní lidovci. Vicepremiérka Soraya Sáenzová prohlásila, že vládu nad Katalánskem možná převezme jediná osoba, kterou jmenuje španělský kabinet. 

Katalánští lídři mají podle ní právo přijít na páteční jednání Senátu a vysvětlit své postoje, případně se obrátit na ústavní soud. Madrid však nepřistoupí na jednání, do kterých jdou separatisté s jedinou podmínkou, kterou je vyhlášení nezávislosti, dodala.

Mluvčí katalánské diplomacie Raül Romeva ale pro BBC zdůraznil, že právo rozhodovat o své vládě mají pouze Katalánci a pokud EU dopustí opak, ztratí důvěryhodnost.

„Jak se bude moci Evropská unie smířit s touto situací, pokud k ní dojde?“ prohlásil Romeva. „Jak mohou být důvěryhodní, pokud dovolí, aby se to stalo? Mohu vám říci, že lidé a instituce v Katalánsku by to nedovolili,“ řekl.

EU stojí za Madridem

Evropská komise ale zdůraznila, že stojí za španělskou vládou i poté, co Madrid rozhodl o omezení autonomie Katalánska. „Naše pozice je dobře známa. Vždy jsme říkali, že respektujeme ústavní a zákonné uspořádání Španělska,“ uvedl mluvčí Komise Margaritis Schinas, podle něhož aktuální postup Madridu „lze vidět přesně v tomto kontextu ústavy“.

Kritika na adresu Španělska z EU dosud zazněla pouze po tvrdém policejním zásahu v průběhu protiústavního referenda o nezávislosti, při němž byly zraněny stovky lidí. Madrid má ve sporu se separatisty podporu i předsedy Evropské rady Donalda Tuska či vedení Evropského parlamentu.

Katalánsko tvoří asi pětinu španělské ekonomiky. Zastánci nezávislosti tvrdí, že region přispívá do společného rozpočtu příliš. Oponenti jsou naopak přesvědčeni, že Katalánsko je v rámci Španělska silnější a jeho odchod by vedl k ekonomické katastrofě země jako celku.