Rusko kritizuje USA: Barbarsky vymazaly Rakká z povrchu zemského

Rusko obvinilo mezinárodní koalici v čele s USA z „barbarského bombardování“ syrského města Rakká. Podle Kremlu si kobercové bombardování srovnatelné s tím v Drážďanech v roce 1945 vyžádalo tisíce civilních obětí a vymazalo město z povrchu zemského. Někdejší bašta teroristické organizace Islámský stát (IS) padla tento týden, jak oficiálně oznámily arabsko-kurdské milice známé jako Syrské demokratické síly (SDF).

„Rakká postihl stejný osud jako Drážďany v roce 1945, srovnané se zemí americkým a britským bombardováním,“ citovaly agentury AFP a Reuters mluvčího moskevského ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Ten poukázal na to, že před vypuknutím konfliktu v Sýrii žilo v Rakká kolem 200 tisíc lidí, zatímco dnes jich tam zůstalo jen asi 45 tisíc.

Konašenkov v prohlášení vyjádřil domněnku, že Západ nyní spěchá s poskytnutím finanční pomoci Rakká na obnovu města, aby zakryl důkazy o svých údajných zločinech. Nabídky Ruska na poskytnutí humanitární pomoci Rakká byly naproti tomu odmítnuty, kritizoval Konašenkov.

„K tomu může být jen jediný důvod, a to zahladit stopy po barbarském bombardování americkými a ‚koaličními silami‘, které pohřbily pod ruinami tisíce pokojných občanů ‚osvobozených‘ Spojenými státy,“ prohlásil Konašenkov.

Ministerstvo obrany kromě toho uvedlo, že USA přehánějí strategický význam dobytí Rakká. Moskva ji označuje za „provinční“ město, méně významné oproti Derezoru na východě Sýrie, kde se koncentrují pro boj proti IS oddíly syrského režimu podporované Moskvou.

Mezinárodní koalice uvedla, že výběr cílů podřizuje přísným pravidlům, jejichž účelem je minimalizovat ohrožení civilistů, napsala BBC. Podle syrských aktivistů zemřelo minulý týden v Rakká 1130 až 1873 civilistů, mnoho z nich při náletech vedených USA, které pozemním operacím SDF poskytovaly leteckou podporu.

Rusko samo bylo minulý rok obviněno z válečných zločinů ve spojení s bombardováním Aleppa, připomněla BBC.

Trump: Průlom v boji s terorem

O dobytí Rakká z rukou teroristů informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v úterý. Milice SDF pak vítězství oficiálně oznámily v pátek. Americký prezident Donald Trump v sobotu označil dobytí Rakká za průlom v celosvětovém tažení proti teroristické organizaci IS.

Území, které má IS pod kontrolou, se stále zmenšuje. Jen letos povstalci podporovaní tureckou armádou dobyli severosyrské město Al-Báb v provincii Aleppo, v červnu se jim podařilo vstoupit do východosyrské provincie Dajr az-Zaur. Zde ale boje nadále probíhají.

Islamisté přichází také o území v sousedním Iráku. Letos v dubnu ovládali islamisté podle odhadů na 30 tisíc čtverečních kilometrů iráckého území, tedy asi 6,8 procent rozlohy Iráku. Dříve měl IS pod kontrolou 40 procent iráckého území. Letos v červenci byli islamisté vytlačeni i z Mosulu, kde v roce 2014 vyhlásili chalífát.