Vědci na Floridě řeší, jak čelit hurikánům. Zkoumají i konstrukci budov

Horizont ČT24: Vědci na Floridě studují hurikány (zdroj: ČT24)

Poslední série hurikánů jasně ukázala, že v extrémních situacích se do budoucna nelze spoléhat na masovou evakuaci, myslí si vědci z Floridy. Řešení je podle nich třeba hledat i jinde, například v konstrukci budov. Domy, které stojí v regionech nejčastěji zasažených živelními pohromami, by měly drsnému počasí odolat. Mají k tomu přispět i zátěžové zkoušky.

Vědci z univerzity v Miami během řádění přírodních živlů sbírají data, díky kterým pak prostředí simulují v laboratoři. „V rovnicích určených pro tyto modely musí vědci specifikovat, kolik tepla stoupá z hladiny ve formě teploty a vodní páry. Kolik energie vychází z oceánu k posílení bouře,“ říká Brian Haus z University of Miami. 

Devět období bouří za posledních třicet let meteorologové označují za hyperaktivní. V oblasti Mexického zálivu jen letos řádily hurikány Maria, José, Irma a Harvey. Zůstaly po nich trosky a desítky mrtvých.

„Cílem větrného inženýrství je omezit ztrátu na životech a majetku během extrémního počasí. K tomu potřebujeme speciální nástroje, které nám pomohou získat informace o tom, jakou zátěž může budova mít nebo jak by mohla být poškozena,“ dodává Forest Masters z University of Florida. 

Rekonstrukce zničených domů může jít do stovek miliard dolarů

Zatěžkávací zkoušky budov jsou proto zásadní pro pojišťovatele, ale také pro architekty a samotné kupce nemovitostí. Ukazují, co hurikán může udělat s kuchyní nebo dětským pokojem. Pozornost se podle vědců musí obrátit právě k odolnosti staveb.

„Zamysleme se nad dlouhodobým horizontem padesáti, šedesáti, sedmdesáti let, kdy naše populace roste. Jen sem na Floridu přichází tisíc lidí denně. Evakuace v budoucnu nebude řešením,“ myslí si profesor Masters. Právě v září před příchodem Irmy nervózní obyvatelé souostroví Keys poslechli výzvu úřadů odjet do bezpečí. Uvízli ale v kilometrových zácpách.