Politika rozdělování a strachu. Obama a Bush mladší nepřímo kritizovali Trumpa

Barack Obama a George W. Bush se ostře vymezili proti Trumpovi (zdroj: ČT24)

Bývalí američtí prezidenti Barack Obama a George Bush mladší vyjádřili znepokojení nad současným politickým klimatem v USA. Obama ve svém prvním veřejném politickém projevu od odchodu z Bílého domu odmítl politiku rozdělování a strachu. Podle amerických médií tak oba nepřímo kritizovali svého nástupce Donalda Trumpa, aniž by jeho jméno zmínili.

Obama svého nástupce ve funkci přímo nejmenoval. Prohlásil, že občané by měli vyslat silný signál o tom, jak si politiku představují. „Co nechceme, je pořád ta stará politika rozdělování, kterou jsme tu viděli mnohokrát už dřív, po staletí,“ konstatoval Obama.

„Mysleli jsme si, že určitý druh politiky, kterou tu teď máme, jsme už opustili. To bylo před 50 lety,“ řekl Obama. „Je 21. století, nikoli 19. století,“ zdůraznil.

Exprezident řekl, že moderní politické postupy nejsou odrazem základních amerických hodnot, mezi které zařadil hlavně vstřícnost. „Objevují se lidé, kteří se schválně snaží ostatní naštvat, chtějí démonizovat osoby, které mají jiné názory, chtějí všechny rozeštvat v zájmu krátkodobého taktického prospěchu. Občas je to k uzoufání,“ posteskl si Obama.

Je přitom obvyklé, že bývalí prezidenti se hodnocení svých nástupců zdržují. Podobně během jiného projevu mluvil republikánský exprezident George Bush mladší v New Yorku. Odsoudil zastrašování a předsudky a naopak hájil imigranty a obchod. „Občas se může zdát, že síly, které nás rozdělují, jsou silnější než ty, které nás stmelují,“ uvedl. Podle něj se například zapomíná na „dynamiku, kterou do Ameriky vnesla imigrace“.

„Zdá se, že se povzbuzuje úzkoprsost. Naše politika se zdá být náchylnější vůči konspiračním teoriím a vyloženým výmyslům,“ prohlásil dále Bush, podle něhož existují také náznaky toho, že polevila podpora samotné demokracii zvláště mezi mladými lidmi.

Projev Obamy měl povzbudit demokratické voliče při hlasování o osobách guvernérů, jediném v USA v letošním roce. Demokraté doufají, že Obama jim přivede mladé a váhající voliče, příslušníky menšin.

Hlasování, které se v New Jersey a Virginii uskuteční 7. listopadu, podle politologů ukáže, zda jsou demokraté schopni ve volbách těžit z rostoucí nespokojenosti s Trumpem.