KLDR píše světu. V dopise varuje před „děsivým jaderným nebezpečím“

Severokorejský režim se uchýlil k bezprecedentnímu kroku, když zaslal několika státům včetně Austrálie varovný dopis. Jako „jaderná mocnost“ v něm upozorňuje na neuvážené kroky šéfa Bílého domu a mluví o nebezpečné politice „ohavných a nebezpečných“ Spojených států.

Dopis přetiskl list Sydney Morning Herald. Trumpovy hrozby totálním zničením Severní Koreje mohou vést ke zničení celého světa, varuje v něm Pchjongjang.

„Pokud si (prezident USA Donald) Trump myslí, že hrozbou jaderné války srazí jadernou mocnost KLDR na kolena, velmi se plete a chová se ignorantsky,“ stojí v textu, který Severní Korea zaslala rovněž Indonésii a zřejmě také dalším státům.

KLDR vyzývá „státy oddané nezávislosti, míru a spravedlnosti“, aby byly ostražité vůči „ohavným a nebezpečným“ krokům Trumpovy vlády, která se snaží zavést svět do děsivého jaderného nebezpečí, píše se v dopisu.

Trump opakovaně hrozí Pchjongjangu vojenským řešením a vůdce KLDR Kim Čong-una nazývá posměšně „malým rakeťákem“.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová dopis označila za příklad „bezprecedentní komunikace“. Není to podle ní obvyklá cesta, jakou KLDR rozesílá své globální vzkazy. „Kolektivní strategie maximálního diplomatického a hospodářského tlaku prostřednictvím sankcí funguje. Toto je severokorejská reakce,“ řekla ministryně.

KLDR brzy bude schopná zasáhnout USA, varuje šéf CIA

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo mezitím varoval, že Severní Koreu dělí jen měsíce od dalšího zdokonalení jejího jaderného arzenálu. Spojené státy by podle něj měly vzít na vědomí, že KLDR už brzy může přímo zasáhnout jejich území.

„Jsou už k svému cíli natolik blízko, že bychom se měli chovat, jako by ho už bezmála dosáhli,“ řekl Pompeo. Upozornil ale, že je rozdíl mezi schopností odpálit jednu jadernou raketu a vyrobit velké množství štěpného materiálu pro celý nukleární arzenál.

Pchjongjang v červenci dvakrát odpálil mezikontinentální balistickou raketu, o níž se soudí, že by mohla dopadnout na americkou pevninu. V září uskutečnil pokusný výbuch jaderné nálože, zatím nejsilnější ze všech. Rada bezpečnosti OSN reagovala vyhlášením nových sankcí.