Útočník z Manhattanu, jehož bomba zranila desítky lidí, byl uznán vinným. Hrozí mu doživotí

Američan afghánského původu Ahmad Khan Rahami byl uznán vinným ze spáchání loňského bombového útoku v New Yorku, při kterém bylo zraněno 30 lidí, a z nepovedeného atentátu v nedalekém New Jersey. Devětadvacetiletému muži sympatizujícímu s islamistickými teroristickými organizacemi, který na rušných místech nastražil dva tlakové hrnce s výbušninami, hrozí doživotní trest vězení.

Dva útoky se odehrály v rozmezí několika hodin loni v září. První bomba nastražená v New Jersey nevybuchla, zatímco druhá ve čtvrti Chelsea na Manhattanu zranila 30 lidí.

Proti Rahamimu podle prokuratury svědčila řada důkazů, například otisky prstů a DNA nalezené na zbytcích podomácky vyrobených bomb či kamerové záznamy, které podrobně zaznamenaly jeho pohyb.

Podle státních zástupců se Rahami označil za „vojáka ve svaté válce proti Američanům“ a byl přímo inspirován teroristickými akcemi takzvaného Islámského státu (IS) či Al-Káidy. Soud uznal Rahamiho vinným ve všech osmi bodech obžaloby. O výši jeho trestu bude soud rozhodovat 18. ledna.

Výbuch v New Yorku
Zdroj: Rashid Umar Abbasi/Reuters

„Dnešní verdikt je vítězstvím pro město New York, vítězstvím pro Ameriku v jejím boji proti teroru a vítězstvím pro všechny, kdo věří ve spravedlnost,“ řekl newyorský návladní Joon Kim. Obhajoba se chce proti verdiktu odvolat.

Rahami byl zadržen dva dny po explozi po přestřelce s policisty, kteří ho našli spícího u vchodu do baru v Lindenu v New Jersey, kde žil. Při zatýkání utrpěli zranění dva policisté i Rahami. V souvislosti s touto potyčkou čelí obviněním z pokusu o vraždu.