Poslední šance získat nerozhodnuté. Lídři rakouských stran ještě narychlo vyrazili do ulic

Události: Rakouskou kampaň ovládlo téma migrace (zdroj: ČT24)

Představitelé rakouských politických stran využili poslední den na to, aby se před nedělními parlamentními volbami pokusili oslovit dosud nerozhodnuté voliče. Podle průzkumů ještě zhruba týden před volbami skoro deset procent Rakušanů nevědělo, komu dají svůj hlas.

Oficiální závěrečné mítinky na závěr kampaně sice strany uspořádaly už v pátek, sociálnědemokratický (SPÖ) kancléř Christian Kern i předseda lidovců (ÖVP) a ministr zahraničí Sebastian Kurz ale v sobotu znovu řečnili před občany.

Kern mluvil ve Vídni, Kurz se rozjel do Štýrska

Kern promluvil k voličům na náměstí Viktor-Adler-Markt ve vídeňské tradičně dělnické čtvrti Favoriten, tedy na stejném místě, kde v pátek ukončila svou kampaň pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Ta v posledních průzkumech sociální demokraty porážela a má ambici je vystřídat ve vládě.

Podle deníku Österreich byla atmosféra na náměstí oproti pátku zdrženlivější, Kern ale přesto nešetřil silnými prohlášeními. „Stojíme na rozcestí,“ nechal se slyšet. Koalice ÖVP a FPÖ by podle něj znamenala oslabení sociálních jistot, SPÖ podle něj naopak představuje sociální zodpovědnost a spravedlnost.

Christian Kern zdraví své příznivce ve Vídni
Zdroj: Dominic Ebenbichler/Reuters

Kern působil už v pátek při velké akci před centrálou své strany v centru Vídně velmi sebevědomě a dokonce hovořil o vítězství ve volbách, přestože průzkum jim přisuzují až třetí příčku. „Vyhrajeme to, uvidíte,“ ujišťoval několik stovek příznivců strany.

SPÖ v kampani slibovala snížení daňové zátěže lidem s nízkými až středními příjmy, ale i například zajištění většího počtu pracovních míst pro starší lidi. Především ale varovala před vznikem pravicové koalice lidovců a Svobodných.

Kurz, který je pokládán za pravděpodobného příštího kancléře, vyrazil po slavnostním zakončení kampaně před stranickou centrálou v pátek dopoledne na šestatřicetihodinovou cestu volebním autobusem, s nímž už prý od září najezdil kolem 15 000 kilometrů. V sobotu zajel například do štýrských měst Leoben či Liezen.

I Kurz opakoval mnohokrát vyřčené sliby od vytvoření nových pracovních míst, přes snížení daňové zátěže pracovníků a firem až po uzavření středomořské migrační trasy.

V pátek také Kurz prohlásil, že příští vláda musí být proevropská a v EU aktivní, což mnozí chápou jako vzkaz možnému příštímu koaličnímu partnerovi lidovců, poněkud euroskeptičtější FPÖ.

Bývalý šéf FPÖ Heinz-Christian Strache
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

V předvolební kampani se však lidovci profilovali tématy, která jsou FPÖ blízká, tedy zejména zpřísněním postoje vůči přistěhovalcům. Azylanti musejí v případě vzniku Kurzovy vlády počítat se slabším sociálním zabezpečením a děti přistěhovalců, které chtějí chodit do školy, se musejí doučit němčinu, pokud ji dostatečně neovládají. ÖVP i FPÖ chtějí posilovat i prvky přímé demokracie.

Lidovci mohou dosáhnout na třetinu hlasů

Podle posledního průzkumu společnosti Research Affairs pro deník Österreich může ÖVP počítat s 33 procenty hlasů, FPÖ s 27 procenty a SPÖ údajně podpoří 23 procent rakouských voličů. Liberální straně NEOS průzkum přisuzuje šest procent a Zeleným a Listině Petera Pilze (bývalého člena Zelených) po pěti procentech.

Například deník Kurier ale varuje, že důvěru v předvolební průzkumy v nedávné minulosti nahlodaly jejich často nesprávné prognózy, ať už při neočekávaném vítězství Donalda Trumpa v USA, při hlasování o brexitu nebo v samotném Rakousku před loňskými prezidentskými volbami, v jejichž prvním kole překvapivě zvítězil kandidát FPÖ Norbert Hofer.