Turecko se zapojilo do obří ofenzivy proti džihádistům v Sýrii

Turecko se zapojilo do obří ofenzivy proti džihádistům v Sýrii (zdroj: ČT24)

Turecko začalo s rozmisťováním těžké vojenské techniky na hranicích se Sýrií. Jedná se o součást operace, která má za cíl zneškodnit džihádisty operující kolem syrského města Idlíb. Turecko kroky koordinuje s Ruskem a Íránem. Na syrsko-turecké hranici se již odehrála přestřelka tureckých vojáků s džihádistickou koalicí Tahrír aš-Šám.

Turečtí vojáci se mají zapojit do obří ofenzivy společně s jednotkami Svobodné syrské armády. Ze vzduchu je bude podporovat ruské letectvo. Na společném postupu se minulý měsíc Ankara dohodla s Moskvou a Teheránem. Cílem je vytvořit rozsáhlou deeskalační zónu tak, aby se jednotlivé džihádistické skupiny neusadily na jednom místě.

„Otevřeli jsme prostor pro spuštění operace Štít Eufratu a teď se snažíme udělat další krok a zajistit bezpečnost v Idlíbu. Všechny akce ve městě budou pokračovat, protože na místě je spousta našich bratrů, kteří tam v minulosti utekli před násilím v Aleppu,“ oznámil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) již informovala, že na syrsko-turecké hranici se odehrála přestřelka mezi tureckými jednotkami a džihádistickou koalicí Tahrír aš-Šám. V čele aliance islamistických skupin Tahrír aš-Šám stojí Fronta dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra), která se oddělila od teroristické sítě Al-Káida.

Roste počet civilních obětí

Ještě před spuštěním plné ofenzivy se však stupňuje konflikt mezi vládními silami podporovanými Ruskem a rebely. Mezinárodní Červený kříž hlásí v oblasti velký nárůst počtu civilních obětí.

„Máme znepokojivé zprávy o tom, že cílem náletů jsou školy, nemocnice a civilní infrastruktura. To je odporné. Vítězství, které využívá všechny prostředky za každou cenu, je při těchto lidských obětech nepřijatelné,“ uvedl regionální ředitel Červeného kříže Robert Mardini.

Podle Červeného kříže jsou nynější boje v Sýrii nejkrvavější od loňského prosince, kdy syrská armáda podporovaná Ruskem dobyla Aleppo z rukou rebelů. Jen za posledních pár dní bylo zničeno deset nemocnic. Tisíce lidí kvůli tomu ztratily přístup k lékařské péči.

Boje na severozápadě Sýrie zničily také část školy, kterou v zemi postavila česká organizace Člověk v tísni. Budovu rozmetaly letecké pumy. Zatím není jasné, kdo je do civilní oblasti shodil. V regionu ale nejčastěji vzlétají ruské a syrské vzdušené síly. Rusko vládě prezidenta Bašára Asada poskytuje významnou vojenskou podporu od roku 2015. 

Syřané začínají z oblasti opět ve velkém utíkat. Například utečenecké tábory na východě země musí přijmout denně až tisíc uprchlíků.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo násilné potlačení demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil stala velmi nepřehlednou. Násilí si už vyžádalo více než 330 tisíc obětí na životech a přinutilo několik milionů lidí opustit své domovy.