Lasvegaský střelec v hotelu instaloval kamery, policie našla 47 zbraní

Zpravodaj ČT Martin Řezníček: Objevily se nové informace (zdroj: ČT24)

Americká policie našla celkem 47 střelných zbraní na třech různých místech, kde se pachatel nedělního masakru v Las Vegas pohyboval. Střelec Stephen Paddock u hotelového pokoje, kde se ubytoval, umístil také tři kamery. Na účastníky koncertu pak podle nových zjištění pálil v sériích po dobu devíti až jedenácti minut. Do Las Vegas se ve středu vydal prezident Donald Trump, aby se tu setkal s přeživšími masakru a poděkoval zdejším záchranářům za rychlou a účinnou pomoc.

Zbraně policie našla v hotelovém pokoji a na dvou místech, kde vrah Stephen Paddock pobýval. Byly koupené v Nevadě, Utahu, Kalifornii a Texasu a šlo o směs pušek, pistolí a brokovnic. Žádná zbraň nebyla vyrobená podomácku.

Úřady uvedly, že dvanáct zbraní použitých při střelbě z hotelového pokoje na sobě mělo zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou zajišťující rychlejší střelbu.

Útočník v hotelu nainstaloval kamery

Zástupce šerifa Kevin McMahill na tiskové konferenci řekl, že Paddock umístil jednu kameru do kukátka svého hotelového pokoje a další dvě kamery instaloval do chodby, pravděpodobně aby viděl přicházet zásahovou jednotku. Jednu z kamer umístil na pojízdný servírovací stolek, uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček, který průběh vyšetřování ve Spojených státech sleduje.

Agentura AP napsala s odvoláním na nejmenovaného oficiálního činitele, že Paddock několik dní před masakrem poslal na Filipíny 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu korun) a v uplynulých týdnech nahlásil asi deset herních transakcí v hodnotě 10 tisíc dolarů (asi 220 tisíc korun) a více.

Střelcův bratr médiím už v úterý řekl, že Paddock byl milionářem, který jmění vydělal investicemi do nemovitostí a vášnivě se věnoval hazardním hrám.

FBI vyslechne Paddockovu přítelkyni

Na Filipínách se v úterý nacházela Paddockova přítelkyně Marilou Danleyová, která dorazila do USA. Na letišti v Los Angeles ji očekávali agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kteří ji chtějí ještě ve středu vyslechnout. Šerif Joseph Lombardo novinářům řekl, že policie doufá, že s pomocí Danleyové získají více informací o Paddockově životě a názorech.

Žena, která je australskou občankou, se podle něj rozhodla vrátit do USA, aby očistila své jméno od jakéhokoli podezření, že se zapojila do plánování masakru v Las Vegas.

Na jméno své přítelkyně se Paddock ubytoval v hotelu, ze kterého v neděli pozdě večer místního času (v noci na pondělí našeho času) střílel. Při střelbě z 32. patra hotelu Mandalay Bay zabil 58 lidí a dalších asi 500 zranil. Většina obětí jsou Američani. Sám spáchal sebevraždu. Jeho motiv zůstává neznámý.