Město zábavy utichlo. Nechceme být symbolem krveprolití, ale soucitu, zní z Las Vegas

Události: Las Vegas truchlí (zdroj: ČT24)

Město hazardu a zábavy se snaží vyrovnat s tragédií, která nemá v dějinách Spojených států obdoby. Policisté zatím dokážou s jistotou potvrdit jen to, že 64letý Stephen Paddock ve vražedném amoku zastřelil 58 lidí a dalších 527 zranil. Jaké byly jeho pohnutky, zatím zůstává záhadou. 45 lidí je v nemocnicích v kritickém stavu.

Záchranář Vinnie Warner šel na koncert ve svém volnu. Od neděle víceméně nespal. „Čtyři lidé bohužel zemřeli, když jsem se je pokoušel zachránit. Zachránil jsem deset nebo dvanáct lidí, dali jsme je na pick-upy, škrtili jsme rány, usměrňovali civilisty. Oni chtějí pomoct, ale sahají na rány, dělají věci, které dělat nemají,“ říká Vinnie.

Město známé bujarými večírky ztichlo. Každý se s masakrem vyrovnává po svém. Někdo se chce vypovídat, jiní píšou vzkazy, další brečí doma. „Musíme se naučit milovat jeden druhého, to je jediná odpověď,“ nabádá jeden z obyvatel Las Vegas.

Lidé čekají ve frontách, aby mohli darovat krev
Zdroj: ČT24

Hotel Mandalay Bay zůstane asi už navždy spojen s touto tragédií. Obyvatelé Las Vegas by ale byli rádi, aby si svět v souvislosti s jejich městem nevybavoval jenom krveprolití a hazard, ale také soucit a pomoc, které se tu zraněným dostalo.

Výzvy k darování krve vyslyšely stovky lidí. Někteří stáli ve frontě hodiny před otevírací dobou anebo celý den. Nemocnice upozorňují, že budou potřebovat víc krve i v dalších dnech a týdnech. „Jsem tu, abych pomohl obětem. Doufám, že se uzdraví a že jim naše krev pomůže,“ říká dárce krve John Schmitt.

O život v nemocnicích stále bojuje 45 lidí. Lékaři proto varují, že dosavadní bilance 58 mrtvých asi nebude konečná.

Učitele Jimmyho Marshe postavila střelba před jiný problém – jak o ní říct dětem ve školce. Nakonec zvolil pohádku o dobru a zlu. Zlo v ní mělo tentokrát podobu, jakou Amerika ještě nezažila. „Muselo být zabito 58 lidí, abychom byli jeden k druhému hodní,“ lituje.

Trauma mnohých umocňuje i to, že stále nevědí, proč ke krveprolití vlastně došlo.

Události: V Las Vegas pokračuje vyšetřování masakru na koncertu (zdroj: ČT24)