Milion lidí bez proudu, střechy létají vzduchem. Na Portoriko udeřila Maria, nejsilnější hurikán za 85 let

Hurikán Maria zasáhl Portoriko (zdroj: ČT24)

Hurikán Maria zeslábl na čtvrtý stupeň a dorazil na ostrov Portoriko. Ještě předtím jeho okraj zasáhl ostrov St. Croix, který je součástí Amerických Panenských ostrovů. Bouře způsobila rozsáhlé záplavy a výpadky elektřiny. Zabila zatím devět lidí.

Poté Maria postupně zeslábla na třetí stupeň z původně nejsilnějšího pátého, ale stále je velmi nebezpečná. Prefekt Guadeloupu mezitím podle agentury AP oznámil, že v důsledku hurikánu na ostrově zahynuli dva lidé. Na Dominice je potvrzeno sedm mrtvých, uvedl poradce tamního premiéra. Počet obětí bude podle něj kvůli „naprostému zpustošení“ ostrova patrně ještě vyšší.  

Ještě než na ostrov dorazilo oko hurikánu, silný vítr rozbíjel okna a vzduchem létaly plechové střechy. Bez elektřiny se ocitlo přibližně 900 tisíc lidí. „Slyším, jak zde v (metropoli) San Juanu odlétávají střechy. Vidět je jen na několik stop,“ uvedla z místa zpravodajka CNN.

Fotograf časopisu National Geographic Mike Theiss z hotelu v San Juanu hlásil, že bouře vydává vysoký kvílivý zvuk. „Zní jako žena, která křičí z plných plic,“ řekl CNN tento lovec bouří.

Obyvatelé některých pobřežních oblastí dostali pokyn k evakuaci. Týká se zvláště lidí žijících v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, jaký zasáhne ostrov za posledních 85 let. V roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, který patřil do kategorie tři.

Guvernér Portorika Ricardo Rossello uvedl, že hurikán „ostrov zasáhne s takovou silou a prudkostí, jakou neviděly celé generace“. „Přijdeme o velkou část infrastruktury, budeme muset znovu budovat,“ dodal.

Studio 6 s meteoroložkou ČT Zuzanou Krejčovou (zdroj: ČT24)

V cestě hurikánu stojí nejen Americké Panenské ostrovy a Portoriko, ale také blízké ostrovy Culebra a Vieques, kam má hurikán dorazit ještě během středy. Podle meteoroložky ČT Zuzany Krejčové by měl hurikán dorazit i k Dominikánské republice, a to ve středu v noci a ve čtvrtek. Zasáhne i Haiti a zřejmě i část Baham. Kubě by se měl vyhnout. Bude však slábnout.

Kolísání síly hurikánu je podle meteroložky Krejčové způsobeno tím, že se neustále drží nad teplým mořem, takže má stále kde čerpat energii. „Občas se ale dostane nad ostrov, kde může maličko zeslábnout,“ uvedla Krejčová. 

Maria na pátý stupeň zesílila v úterý krátce před tím, než zasáhla Dominiku a Guadeloupe. Na obou ostrovech zemřelo devět lidí.

„Přišli jsme o všechno, co se dá za peníze koupit,“ uvedl podle BBC premiér Dominiky Roosevelt Skerrit. S ostrovem se podle amerického tisku stále nedá spojit, informace z místa přicházejí pouze prostřednictvím radioamatérů. Média v oblasti uvedla, že na ostrově, kde žije asi 72 tisíc lidí, je zničeno 90 procent budov. 

Vydáno pod