Madrid zablokoval Katalánsku veřejné finance, chce tak zabránit konání referenda

Začala kampaň za nezávislost Katalánska (zdroj: ČT24)

Španělská vláda dočasně převezme kontrolu nad rozdělováním většiny veřejných financí Katalánska. Snaží se tím předejít konání referenda o nezávislosti této autonomní oblasti. Katalánským úřadům zůstane možnost rozhodovat pouze o výdajích na základní služby. Katalánský premiér Carles Puigdemont a další lídři oblasti krátce předtím vyzvali Madrid k jednání o podmínkách plebiscitu.

Španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi a králi Filip VI. odeslali dopis s výzvou k dialogu o hlasování, které chtějí katalánští separatisté uspořádat 1. října. „Vyzýváme k dialogu, který by stanovil možnosti shody na tom, aby Katalánci uspořádali referendum. K otevřenému dialogu bez podmínek…, abychom umožnili to, co v demokratické společnosti nikdy není problém a už vůbec ne zločin: naslouchat hlasu občanů,“ píše se v dopise.

Vedle Puigdemonta dopis podepsal i katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadelová či starostka Barcelony Ada Colauová. 

Madrid se v obavách z odtržení sedmimilionového regionu s významným ekonomickým přínosem pro státní pokladnu země s téměř 50 miliony obyvatel pokouší plebiscitu zabránit.

„Říkám to se vší rozhodností a vážností, referendum nebude,“ prohlásil v Barceloně premiér Rajoy. „Pokud se do 48 hodin (katalánská vláda) nezaváže k naplňování zákona, převezme platby katalánské vlády vláda španělská,“ uvedl Rajoy.

Dodal, že toto opatření Madrid přijme proto, aby „ani jediné euro“ nešlo na aktivity, které soudy prohlásily za nelegální. Tím měl na mysli právě referendum o nezávislosti Katalánska.

Toto referendum vypadá jako uspěchaná, zfušovaná a nelegální záležitost a konat se nebude. Určitě to není proces, kde by se lidé rozhodovali podle své vlastní vůle. Vláda ani soudy to nebudou za žádných okolností tolerovat.
Mariano Rajoy
španělský premiér

Španělský ministr financí Cristóbal Montoro oznámil, že centrální úřady převezmou ve snaze zamezit financování „nelegálních aktivit“ kontrolu nad katalánskými veřejnými financemi.

Španělský premiér Mariano Rajoy
Zdroj: Sergio Perez/Reuters

Madrid bude až do odvolání rozhodovat o značné části katalánského rozpočtu vyjma výdajů na základní veřejné služby, zdravotnictví nebo školství. Ministr financí Montoro uvedl, že katalánský premiér má dva dny na to, aby toto opatření schválil jako dohodu. V opačném případě o něm Madrid rozhodne bez souhlasu Katalánska.

Za přípravu referenda vězení

Ze strany Madridu jde již o několikátý krok namířený proti referendu. Španělský ústavní soud jeho konání minulý týden na podnět vlády zablokoval, dokud řádně nerozhodne, zda je, či není protiústavní. Španělská generální prokuratura přikázala policii zatýkat osoby, které budou referendum připravovat, a nařídila vyšetřování stovek katalánských starostů, kteří nabídli poskytnout pro referendum obecní prostory.

Katalánské úřady však bez ohledu na možné důsledky zatím pokračují v přípravě plebiscitu. Starostka Colauová oznámila, že hlasování v největším městě Katalánska umožní.