Ochrana, nebo zbytečné opatření? Izraelská podzemní bariéra u Gazy budí rozpory

Stavba podzemní bariéry u hranice s Gazou (zdroj: ČT24)

Izrael pokračuje ve svém ambiciózním plánu – do dvou let chce mít podél hranice s Gazou postavenou podzemní bariéru, která přetne kilometry dlouhou síť tunelů vyhloubených organizací Hamas a využívaných k teroristickým útokům. Hamas to považuje za provokaci k násilí.

Před třemi lety během války v Gaze se ozbrojenci z Hamasu dostali díky tunelům na izraelské území hned několikrát, což vystrašilo místní obyvatele. Izrael tehdy 32 tunelů zničil a destrukci podzemních cest považuje od té doby za bezpečnostní prioritu. „Myslím, že stavba bariéry je správným řešením. Postavit ji, aby se ta věc kolem tunelů zastavila a vyřešila,“ podotkl šéf regionu Eškol Gadi Jarkoni.

Jeřáby a bagry jsou nyní v plném nasazení. Systém má fungovat na bázi velmi citlivých senzorů, které budou metry pod zemí i nad ní. Samotná bariéra, která je pod zemí tvořená betonem, je přitom jen jedním článkem celé obranné strategie.

„Jestli si někdo myslí, že ta bariéra stojí sama o sobě, tak se mýlí. Protože pokud nemáte fungující tajné služby a zásahové jednotky, tak někdo někdy může tu bariéru prolomit,“ míní bývalý voják Atai Šelach.

Obyvatelé nedalekého kibucu nejsou názorově jednotní - co je pro jedny ochrana, představuje pro druhé jen bariéru, která podstatu problému nezmění. „Ploty žádný problém nevyřeší. Ani v Berlíně, ani nikde jinde na světě,“ je přesvědčena obyvatelka kibucu Miriam Dienerová.

Od roku 2007, kdy Hamas získal kontrolu nad Gazou, vedl s Izraelem celkem tři války. Od posledního konfliktu je až na výjimky dodržován klid zbraní, panují ale obavy, že jde jen o přípravy pro další eskalaci.

Záminkou by se mohla stát právě i stavba podzemní stěny. „Všechna opatření, která okupanti dělají, jim žádnou ochranu nezajistí. Dokud budou okupovat Palestinské území, obkličovat naše lidi v pásmu Gazy, odpor bude pokračovat,“ varoval mluvčí Hamasu Hazem Qasem.

Projekt v přepočtu za víc než 22 miliard korun podél celé šedesátikilometrové hranice bude doplněním izraelského systému Iron Dome, který umí zasáhnout proti raketám krátkého doletu.