Desítky běženců z Afriky vyskákaly z člunu přímo mezi turisty na pláži ve Španělsku

Turisté na jihošpanělské pláži měli nevšední zážitek, když najednou k břehům připlul člun, z něhož vyskákaly desítky afrických uprchlíků, kteří se rozprchli po okolí. Policie to označila za velmi nezvyklou událost.

Vše se odehrálo ve středu odpoledne na pláži Playa de los Alemanes u městečka Zahara de los Atunes poblíž Cádizu. Plavidlo překonalo Gibraltarský průliv. Jeden z turistů uvedl, že migranti rychle zmizeli, než stačila přijet policie. Scénu stačil natočit amatér, jehož video se rychle šíří po sociálních sítích.

Afričané v poslední době volí co nejlevnější způsob, jak se dostat do Evropy. Mnozí plují na primitivních loďkách nebo na osobních motorových člunech určených pro jednu nebo dvě osoby.

Nejpopulárnější je stále takzvaná libyjská trasa, která končí v Itálii. Přibývá ale i lidí, kteří vyrážejí z Maroka, a pro ty je bližší Španělsko. Podle španělských úřadů se ve čtvrtek pokusilo 700 lidí dostat do španělské severoafrické enklávy Ceuta, ani jednomu se to ovšem nepodařilo.

Španělsko možná letos přiláká víc běženců než Řecko

Podle úřadů se příchod uprchlíků do Španělska zvyšuje. Letos by jich do této západoevropské země mohlo dorazit více než do Řecka.

Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joel Millman řekl, že do 6. srpna do Španělska dorazilo 8183 uprchlíků, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku trojnásobek.

Migrace do Evropy
Zdroj: ČT24

Do Řecka do tohoto data přišlo letos 11 700 lidí. Zatímco loni na cestě do Španělska za celý rok zahynulo 128 lidí, za první půlrok letošního roku to bylo už 120 osob.