Žádné až na věčnost. Uražený dánský princ odmítá spočinout vedle královny

Manžel dánské královny Margrethe II. nechce být pohřben vedle své manželky. Princ Henrik je zřejmě uražený, že se nikdy nedočkal oficiálního královského titulu, na což si opakovaně stěžoval.

Očekávalo se, že dánská panovnická dvojice bude pohřbena společně ve speciálně navrženém sarkofágu v katedrále Roskilde. Sedmasedmdesátiletá Margrethe II. rozhodnutí svého chotě přijala. Třiaosmdesátiletý Henrik se od svatby v roce 1967 musel vyrovnávat s tím, že byl oslovován spíše jako princ než jako král.

„Není žádným tajemstvím, že princ byl po mnoho let nespokojen se svou rolí a titulem, který získal v dánské monarchii,“ řekla ředitelka komunikace královského páru Lene Ballebyová bulvárnímu listu BT.

„Pro prince je rozhodnutí nebýt pohřben vedle královny přirozeným důsledkem toho, že s ním nebylo zacházeno stejným způsobem jako s jeho manželkou, když nemá titul a roli, kterou si přál,“ dodala mluvčí.

Královna Margrethe II. s princem Henrikem
Zdroj: Marie Hald/Reuters

Henrik se narodil v roce 1934 ve Francii jako Henri Marie Jean de André de Laborde. S královnou má dva syny – korunního prince Frederika (1968) a prince Joachima (1969), kteří již mají také potomky, takže nástupnictví je zajištěno.

Z veřejného života odešel Henrik minulý rok. Podle zpráv z paláce chce raději než ve své rodné zemi spočinout v Dánsku, ovšem ne v katedrále.

Narodila se 16. dubna 1940 a v čele Dánska stanula v roce 1972. Historicky druhá žena na dánském trůnu stvrzuje královský majestát i svou nebývale vysokou postavou a výjimečnou inteligencí. Intelektuálka vzdělaná na několika zahraničních univerzitách mimo jiné překládá do dánštiny knihy, maluje obrazy a navrhuje oblečení, i sama sobě. Její slova mají často větší váhu než výroky politiků. I když jako hlava státu plní různé funkce určené ústavou, do politického života země přímo nezasahuje.

Margrethe II.
Zdroj: Chris Jackson/ISIFA/Getty Images
Vydáno pod