The Washington Post: Se Sessionsem jsme řešili kampaň, řekl ruský velvyslanec nadřízeným

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions nemusel při červnové výpovědi v Senátu hovořit pravdu o svých kontaktech s Rusy během volební kampaně nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom deník The Washington Post s odvoláním na záznamy amerických tajných služeb o rozhovorech ruského velvyslance v USA Sergeje Kisljaka. Ten svým nadřízeným v Moskvě řekl, že se Sessionsem probírali kampaň i politiku. Ministerstvo spravedlnosti informace deníku označilo za nepodložené a odmítlo je.

Vztah Sessionse k Rusku během voleb vyvolává dlouhodobě rozpory. Sessions nejdříve popíral, že by s ruskými vládními činiteli jednal, následně uvedl, že se s Kisljakem sice setkal, ale volební záležitosti s ním neřešil. To potvrdil také před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami, který prošetřuje roli Ruska v prezidentských volbách ve Spojených státech.

The Washington Post ale nyní napsal, že záznamy amerických tajných služeb o komunikaci Kisljaka s Moskvou udávají, že velvyslanec nadřízeným sdělil, že se Sessionsem diskutoval o kampani včetně politických záležitostí významných pro Rusko. Deník poznamenal, že Kisljakovy informace, které má od někdejších i současných amerických činitelů, jsou v rozporu se Sessionsovým tvrzením.

„Nemohu komentovat důvěryhodnost toho, co popisují anonymní zdroje v naprosto nepodloženém záznamu tajných služeb, který list The Washington Post neviděl a který nemám k dispozici,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Sarah Floresová. Zopakovala také, že Sessions rozhodně nejednal o ovlivnění voleb.

  • Donald Trump na Twitteru: „Nový únik z tajných služeb v The Washington Post, tentokrát proti ministrovi Jeffu Sessionsovi. Tyto nelegální úniky, jako v případě (někdejšího ředitele FBI Jamese) Comeyho, musí přestat!“

Rozpor nemusí být lež

Nesoulad v postojích Kisljaka a Sessionse ale podle zdrojů The Washington Post ještě neznamená, že ministr spravedlnosti senátorům lhal. Velvyslanec totiž mohl témata schůzky při komunikaci s Moskvou špatně charakterizovat, případně zveličit.

Obecně znám je podle The Washington Post také fakt, že diplomaté čas od času podávají do domovských centrál falešná či zavádějící hlášení, aby podpořili své pozice, případně aby zmátli cizí tajné služby. Američtí činitelé s přístupem k tajným zprávám o Rusku se ale shodují, že končící velvyslanec Kisljak má pověst člověka, který o svých kontaktech s Američany ve Washingtonu podává do Moskvy přesné podrobnosti.

Trump mladší bude vypovídat ve středu

Aféra s možným ruským ovlivňováním voleb dosáhla až k samotnému Trumpovi, nařčením z nevhodných kontaktů s Rusy totiž čelí jeho syn Donald Trump mladší a také zeť Jared Kushner. Trump mladší s Kushnerem se vloni sešli s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Prezidentův syn tvrdí, že jim Veselnická nabízela kompromitující materiály na demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou, nakonec prý ale nic nezískali.

Již v pondělí Kushnera na uzavřeném jednání ve věci vyslechne senátní výbor pro tajné služby, o den později bude manžel Trumpovy dcery Ivanky hovořit před sněmovním výborem pro tajné služby.

Ve středu bude o záležitosti vypovídat před justičním výborem Senátu USA Trump mladší a spolu s ním šéf volebního týmu jeho otce Paul Manafort. Jejich výpověď nebude veřejná, ačkoli původně senátní výbor tvrdil opak. Nově ale vedení výboru v prohlášení sdělilo, že na základě vznikající dohody o podmínkách výpovědi chtějí Trump mladší s Manafortem svědčit na uzavřeném zasedání.

Středeční jednání se odehraje na základě dobrovolnosti, to znamená, že prezidentův syn s Manafortem do Senátu přijdou o své vůli, a ne na předvolání. Pokud by ale dorazit odmítli, tak senátní výbor již předem avizoval, že by jim předvolání poslal. To by ale výslech o několik týdnů opozdilo.