Comey skončil v čele FBI po mém doporučení, prohlásil Trumpův ministr Sessions

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions senátorům řekl, že propuštění šéfa FBI Jamese Comeyho doporučil prezidentu Donaldu Trumpovi na základě hodnoticí zprávy svého náměstka. Také se podle svých slov nikdy nesetkal s ruskými představiteli v souvislosti s volební kampaní. Neví prý ani o žádné spolupráci Trumpova týmu s Rusy.

Sessions vypovídal v senátním výboru pro tajné služby v rámci vyšetřování údajných ruských zásahů do americké volební kampaně. Odmítl při něm také tvrzení o své třetí utajené schůzce s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, o které mluvil minulý týden před členy téhož výboru propuštěný ředitel FBI Comey.

„Nikdy jsem se nesetkal s žádným ruským nebo dalším cizím představitelem v souvislosti s prezidentskou kampaní v USA či jinde,“ prohlásil Sessions během své úvodní řeči před členy výboru. Připustil, že se loni dvakrát s Kisljakem sešel, popřel ale, že by o tom lhal při svém lednovém nominačním vystoupení v Senátu, které předcházelo jeho schválení do funkce ministra.

Náměstek vypracoval zprávu, doporučil jsem tedy odvolání Comeyho

Sessions senátorům řekl, že doporučení propustit Comeyho vydal na základě hodnoticí zprávy o situaci v FBI, kterou vypracoval jeho náměstek Rod Rosenstein. Odvolání Comeyho bylo nečekané vzhledem k načasování takového kroku. Trump nyní již bývalého šéfa ponechal ve funkci po svém lednovém převzetí moci a úřadu ho zbavil až počátkem května.

Sessions: Obvinění, že jsem se měl tajně scházet s Rusy, je děsivá, odporná lež (zdroj: ČT24)

Pozadí nečekaného květnového odvolání Comeyho vyvolává pochybnosti, v médiích se spekulovalo, že Sessions nemusel jeho propuštění doporučit, jak prezident Donald Trump tvrdil.

Sessions senátorům také naznačil, že Comey porušil pravidla, když Trumpa opakovaně informoval o tom, že není vyšetřován v ruské kauze. „Je neospravedlnitelné, když představitel ministerstva (spravedlnosti) poskytuje informace o vyšetřování bez posouzení nadřízených,“ řekl Sessions. FBI totiž formálně spadá pod ministerstvo spravedlnosti, a to podle Sessionse Comeymu nedalo souhlas, aby mohl Trumpa o podrobnostech vyšetřování informovat.

Mueller má moji důvěru

Sessions rovněž důvěřuje zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi, který rozplétá právě případ údajných ruských zásahů do loňské volební kampaně v USA. Podle svých slov nehodlá nijak zasahovat do Muellerovy práce.

Americká média totiž citovala jednoho z Trumpových blízkých přátel šéfa mediální firmy Newsmax Chrise Ruddyho, který údajně prohlásil, že Trump zvažuje Muellerovo odvolání. Někdejšího šéfa FBI jmenovalo ministerstvo spravedlnosti zvláštním vyšetřovatelem s rozsáhlými pravomocemi, který může vyslýchat i samotného Trumpa.

Zpráva o Ruddyho slovech vzbudila poprask mezi americkými politiky, kteří vesměs prezidenta před podobným krokem varovali. Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan či Sessionsův náměstek Rod Rosenstein shodně prohlásili, že pro odvolání Muellera není žádný důvod.

Sessions senátorům řekl, že nebude v této věci podnikat žádné kroky, neboť se kvůli možnému střetu zájmů vzdal jakékoli účasti na vyšetřování ruské kauzy.

Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová prohlásila, že Trump se Muellera odvolat nechystá. „Ačkoli k tomu prezident má právo, učinit tak ale nezamýšlí,“ uvedla. Podotkla také, že Trump je s výpovědí Sessionse spokojený. Odvedl podle něj v Kongresu velmi dobrou práci a velmi přesvědčivě odmítl jakoukoli spolupráci Trumpova volebního štábu s Ruskem.