Lioův stav se zhoršuje. Podle nemocnice disidentovi selhávají játra, ledviny i dýchání

Čínský literární kritik, disident a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po je v kritickém stavu a selhává mu dýchání. Podle agentury Reuters to na svých internetových stránkách uvedla nemocnice, kde je pacient ošetřován. Liou, který byl koncem června podmínečně propuštěn z vězení, trpí rakovinou jater v konečném stadiu. Německá vláda vyzvala Peking, aby umožnil Liouovi opustit zemi a vyhledat péči lékařů v cizině. Německo je podle vlády v Berlíně připraveno disidenta přijmout.

Podle posledních zpráv z nemocnice se Liouův stav zhoršuje, utrpěl septický šok a v těle se mu vytvořily krevní sraženiny. I přes dialýzu mu selhávají ledviny a také játra a je bezprostředně ohrožený na životě.

Podle čínských lékařů prý také potřebuje podporu dýchání, jeho příbuzní ale podle zprávy z nemocnice citované agenturou AFP odmítli, aby byl intubován.

V jakém zdravotním stavu je Liou ve skutečnosti, je těžké zjistit. Čínské úřady přísně kontrolují veškeré informace o případu známého disidenta a nemocnice, kde se pacient léčí, je hlídána bezpečnostními složkami.

Dvacáté třetí patro budovy číslo 1 univerzitní nemocnice v Šen-jangu bylo uzavřeno a přístup tam mají pouze pacienti a jejich rodinní příslušníci. Také Lioua smějí navštěvovat příbuzní, novináři ale podle agentury Reuters jsou z budovy vykazováni.

Německo vyzývá k propuštění Lioua

Aktivisté bojující za lidská práva vyzývali v posledních dnech čínské úřady, aby povolily převoz nejznámějšího čínského politického vězně k ošetření do zahraničí.

„Vyzýváme čínské úřady, aby kladly na první místo humanitární aspekty tohoto případu a umožnily (Liouvi)… rychle odjet ze země,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí německé vlády Steffen Seibert s tím, že Německo je silně znepokojeno zhoršujícím se stavem Lioua.

Dva západní lékaři, onkologové Joseph Herman z univerzitního centra v Texasu a Markus Büchler z univerzitní kliniky v Heidelbergu, o víkendu uvedli, že Liou může být transportován do ciziny. Nemocnice ale tvrdí, že jeho stav převoz neumožňuje.

Podle analytiků má Čína v Liouově případu těžké rozhodování. Pokud by disident odjel do zahraničí, mohl by v posledních dnech svého života vystoupit s kritikou Pekingu a být v centru pozornosti světových médií. Jestliže Lioua čínské úřady ponechají nadále pod přísnou kontrolou a on v této situace zemře, poškodí to obraz čínské komunistické strany a může to vyvolat nežádoucí srovnání s nacistickým Německem.

Liouovi stoupenci totiž připodobnili jeho případ k osudu aktivisty Carla von Ossietzkého, který dostal Nobelovu cenu za mír v roce 1935, když byl držen v německém vězeňském táboře, a nakonec podlehl tuberkulóze pod dohledem tajné policie.

Čínský opoziční politik a přítel rodiny žijící v exilu Jü Ťie případ označil za selhání západní lidskoprávní diplomacie. „Si Ťin-pching (čínský prezident) vraždí Liou Siao-poa před zraky celého světa. Přesto ho žádný západní politik neodsuzuje,“ řekl.

„Dokud Liou dýchá a je při vědomí, budeme požadovat, aby ho propustili a povolili mu odjet společně s (manželkou) Liou Sia do zahraničí, i kdyby to byla poslední věc, kterou udělá,“ uvedl Chu Ťia, čínský disident a přítel rodiny.

V anglických vydáních čínských novin se objevilo několik strohých zpráv o Liouovi, které většinou kritizovaly „politizování případu“. „Lidé, kteří požadují léčbu Lioua v cizině, tak pravděpodobně činí z politických důvodů,“ napsal v úterý v úvodníku list Global Times. „Liouova rakovina nesmí být politizována,“ uvedl deník. 

AP: Čína o Liouovi cenzuruje informace

Při vyhledávání Liouova jména na největším čínském internetovém vyhledávači Baidu se uživatelům od února neobjevují žádné výsledky. Stejně je tomu u hledání na sociální síti WeChat. 

V čínsky psaných médiích a na sociálních sítích nejsou o případu Lioua téměř žádné zprávy. Výzvy Spojených států, Evropské unie a dalších zemí, aby Peking nechal Lioua z humanitárních důvodů opustit zemi, čínská média rovněž opominula.

Naposledy Čína zveřejnila pouze kritizované video se zahraničními lékaři. Video mělo podle všeho ukázat, že Peking se snaží poskytnout pacientovi co nejlepší péči.

Podle agentury AP videonahrávka z nemocnice úmyslně publikovaná čínskými úřady připomíná dřívější video z června, kdy byla oznámena Liouova diagnóza. Liou je na ní ve věznici zachycen, jak hraje badminton s vězeňským dozorcem a povídá si při návštěvě se svou manželkou. Nahrávka měla očividně demonstrovat dobré podmínky v káznici.

obrázek
Zdroj: ČT24

Liou si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, kterou podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení pluralitní demokracie v zemi.

Z vězení byl podmínečně propuštěn na konci června po diagnóze konečného stadia rakoviny jater a podstupuje léčbu ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny.