Poslední kapitola. Iráčtí vojáci začali dobývat historické centrum Mosulu

Irácká armáda začala dobývat historické centrum Mosulu (zdroj: ČT24)

Jednotky irácké armády zahájily útok na historické centrum Mosulu, které je poslední baštou radikálních islamistů z organizace Islámský stát (IS) v druhém největším městě blízkovýchodní země. Na osvobození mosulského starého města se podílí řadoví vojáci, příslušníci speciálních jednotek i federální policie.

Je to poslední kapitola v dobývání Mosulu, řekl Abdul Ghání Asádí, který velí elitním iráckým protiteroristickým jednotkám.

Operaci s cílem dobýt Mosul z rukou islamistů zahájila irácká armáda, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice vedená USA, na podzim loňského roku. Východní část města se podařilo dobýt letos v lednu. Od února se snaží irácká armáda dobýt části Mosulu západně od řeky Tigris.

Civilisty čeká děsivé období

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky zůstává v části Mosulu ovládané IS stále zhruba 100 000 civilistů, které islamisté využívají jako živé štíty. Lidé navíc nemají dost potravin, vody a léků. „Pro sto tisíc lidí stále uvězněných v Mosulu to bude děsivé období… navíc hrozí, že se dostanou do zuřivých pouličních bojů,“ varoval Mezinárodní záchranný výbor.

Radikálů v Mosulu zůstává podle odhadů několik stovek.

Iráčtí vojáci s ukořistěnou vlajkou islamistů
Zdroj: Reuters

Boje v křivolakých uličkách starého města ale budou podle AFP složité, neboť jimi nebudou moci iráčtí vojáci projet s těžkou technikou. Bojovat se tak bude zřejmě muset o každý dům.

„Budovy ve starém městě jsou obzvlášť náchylné ke zřícení, a to ani nemusí být přímo zasaženy. To by mohlo vést k dalším ztrátám na životech mezi civilisty. Kvůli leteckým útokům v jiných částech města jich zahynuly stovky,“ upozornil Mezinárodní záchranný výbor.

V Mosulu vyhlásil Bagdádí chalífát

Úplné dobytí Mosulu by bylo těžkou ranou pro organizaci Islámský stát, která podle Bagdádu v současnosti ovládá už jen asi sedm procent iráckého území. V roce 2014 měli přitom radikálové pod kontrolou asi třetinu této blízkovýchodní země.

Historické centrum Mosulu má pro Islámský stát i velkou symbolickou hodnotu. Právě zde totiž před třemi lety vyhlásil jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vznik chalífátu rozpínajícícho se na území Iráku a Sýrie. Nyní jsou islamisté v těžké defenzivě jak na zbývajících iráckých, tak i syrských územích.