Britský parlament nově zasedne ve středu, údajně se blíží dohoda o vládě

Zahajovací schůze britského parlamentu s projevem královny Alžběty II. se uskuteční příští středu, tedy o dva dny později, než bylo plánováno. Oznámila to Andrea Leadsomová, která za britský kabinet domlouvá vládní záležitosti v Dolní sněmovně. Podle pozorovatelů stanovení data znamená přinejmenším to, že konzervativci jsou blízko dohodě se severoirskými unionisty o podpoře menšinové vlády.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová kvůli snaze získat podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) pro novou vládu obvinila konzervativce, že podkopávají irský mírový proces. Tento týden před tím ve stejném smyslu už varoval bývalý britský konzervativní ministerský předseda John Major.

„Během necelého roku stačili (konzervativci) ohrozit ekonomickou bezpečnost Spojeného království, riskují, že se Spojené království stane terčem mezinárodního posměchu, a jako by toho nebylo dost, tímto vyjednáváním (o podpoře vládě) ohrozili irský mírový proces,“ prohlásila Sturgeonová ve skotském parlamentu.

Předvolební kampaň konzervativní strany premiérky Mayové
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Tento názor sdílí i Gerry Adams, vůdce strany Sinn Féin, hlavního politického rivala severoirských unionistů. „Budeme proti jakémukoli ujednání, které podkopá Velkopáteční dohodu,“ prohlásil Adams po jednání s Mayovou, když vyšel z jejího sídla v Downing Street.

„Právě jsme skončili schůzku s britskou premiérkou a jejím ministrem zahraničí. Zcela přímo jsme jí řekli, že porušuje Velkopáteční dohodu,“ dodal se zmínkou o dohodě z konce 90. let, která pomohla ukončit dlouholetý krvavý konflikt v Severním Irsku.

  • Takzvaná Velkopáteční dohoda o budoucím mírovém uspořádání v Severním Irsku (Ulsteru) byla podepsána 10. dubna 1998. Dohoda otevřela cestu ke sdílení moci znepřátelených protestantů, kteří chtějí ponechat Ulster v rámci Británie, a katolíků, kteří chtějí provincii odtrhnout od Británie a připojit ji k Irské republice. 

Britská média po ohlášení termínu povolebního zasedání parlamentu spekulovala, že Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové si už zajistila vládní podporu deseti poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP).

Podle informací Sky News však ještě obě strany dohodu nepotvrdily.

Místopředseda DUP Nigel Dodds navíc podle stanice BBC naznačil, že jeho strana s dohodou nijak nepospíchá. Královnin projev v parlamentu 21. června totiž nevnímá jako termín pro dokončení rozhovorů o podpoře menšinové vlády Mayové. „Nigel Dodds říká, že se nebude vázat žádným termínem a že rozhovory budou pokračovat, dokud DUP a konzervativci nedospějí ke správné dohodě,“ napsal na Twitteru zpravodaj BBC v Severním Irsku Mark Davenport.

Podporu malé strany DUP potřebuje Mayová po neúspěchu v nedávných předčasných parlamentních volbách, které sama vyvolala. Konzervativci ve volbách přišli o parlamentní většinu.

Na středeční schůzi parlamentu má vláda ústy královny předestřít své legislativní plány. Odklad schůze z řádného pondělního termínu se vzhledem k pokračujícím jednáním o podpoře vlády očekával.

Zatím není jasné, zda jsou termínově ohrožena také jednání Londýna s Bruselem o vystoupení Británie z EU. Začít mají v pondělí.