Macron dostává příležitost napravit Francii, komentuje volby Bloomberg

Francouzský prezident Emmanuel Macron „rozhodl hru“ už v prvním kole parlamentních voleb, píše pondělní francouzský tisk. Domnívá se však, že rekordní neúčast při hlasování brání mluvit o „Macronmanii“. „Macron kráčí k drtivé většině,“ zdůrazňuje v titulku konzervativní list Le Figaro, „Macron rozhodl zápas,“ píše podnikatelský deník L'Opinion o úspěchu politického uskupení Republika v pohybu (REM).

Výhled na druhé kolo překonal očekávání. Nikdo už nepochybuje o tom, že Macronovo hnutí získá v Národním shromáždění drtivou většinu, odhady hovoří o 400 až 455 křeslech. Takovou většinu zažila Francie ve své novodobé historii jen dvakrát nebo třikrát. A už je to dlouho.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

„Kdo by si to myslel? Kdo by to byl řekl? Politické uskupení, které ještě před dvěma lety neexistovalo, se chystá drze shrábnout většinu v Národním shromáždění, a boří tím politickou krajinu, která se dlouho zdála neměnná,“ napsal komentátor konzervativního deníku Le Figaro.

Se 32,32 procenta hlasů a předpovědí zisku 400 až 455 z celkového počtu 577 poslaneckých křesel může prezidentova strana „získat veškerou moc“, míní levicový Libération. „Je to naprosté vítězství strategie (prezidentem) slíbené obnovy,“ věří v pozitivním duchu regionální list L'Alsace.

Komentátoři ale zároveň poukazují na to, že rekordní neúčast ve volbách brání závěru, že voličstvo plně akceptovalo Macronův projekt. „Ani 24 procent z prvního kola prezidentských voleb, ani padesátiprocentní nedělní nepřítomnost nesmí vytvářet iluzi, že Francie přestoupila na ,Macronmanii‘,“ píše podnikatelský list L'Opinion.

Hrozí zisk uměle nafouklé většiny?

Konečné výsledky dokonce uvádějí, že k urnám nepřišlo 51,29 procenta voličů, což komunistický list L'Humanité vedlo k závěru, že „vítězem je neúčast“.

„Pro vládnutí by bylo lepší mít opozici spíše v parlamentu než na ulici. Zatím nemáme ani jedno, ani druhé,“ napsal regionální deník Ouest-France. Ekonomický list Les Echos varoval, že Macronovi hrozí, že ve sněmovně získá uměle nafouklou většinu, kterou může být komplikované si zachovat.

Události: Na Macronovu parlamentní výhru vrhá stín nízká účast (zdroj: ČT24)

Očekávána gratulace od Merkelové

Emmanuel Macron a Angela Merkelová
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Německá kancléřka Angela Merkelová byla mezi prvními státníky, kteří pogratulovali Macronovi k volebnímu triumfu jeho Republiky v pohybu. „Mé srdečné gratulace Emmanuelu Macronovi k velkému úspěchu jeho strany v prvním kole voleb. Silné hlasování pro reformy,“ napsala kancléřka na vládním Twitteru.

Britský tisk napsal, že zopakuje-li se ve druhém kole 18. června úspěch REM, bude to znamenat přepis mapy francouzské politiky, jelikož strany, které dominovaly parlamentu po desítky let, budou smeteny ze svých pozic. Varování republikánů i socialistů, podle nichž nebude zdravé, jestliže Macronova strana získá „monopol“ moci, voliče podle listu The Guardian příliš neoslovuje.

Voliči dali Macronovi příležitost

List soudí, že se REM bude nyní snažit dostat k urnám ve druhém kole co nejvíc voličů, aby oponenti nemohli tvrdit, že se na úspěchu prezidentovy strany podepsala nízká volební účast (v prvním kole nedosáhla ani 49 procent).

„Macronismus“ slavil úspěch i v prvním kole parlamentních voleb (zdroj: ČT24)

Podle rakouského listu Die Presse dali voliči Macronovi a jeho vládě příležitost splnit to, co slibují - modernizovat a ozdravit zemi.

Analytici agentury Bloomberg poukazují na to, že potvrdí-li se projekce, jež dávají Macronovi a jeho příznivcům naději získat v parlamentu nejzásadnější většinu od roku 1993, pak prezident dostává příležitost napravit v příštích pěti letech situaci ve Francii. Nebude však moci vinit nikoho jiného než sebe, pokud se mu to nepodaří.

Server belgického listu La Libre Belgique volební výsledek ve Francii označil za bezprecedentní zemětřesení, které se projeví jako zásadní obnova složení parlamentu. Do jeho lavic zasednou Macronovi příznivci, z nichž mnozí nemají žádnou politickou zkušenost.

Výsledek podle serveru ale oslabuje fakt, že nevolila ani polovina oprávněných voličů, což znamená, že mnoho potenciálních Macronových oponentů se neobtěžovalo přijít odevzdat hlas. Belgičtí analytici soudí, že důvodem je fakt, že strany nabízející alternativu „macronismu“ – Národní fronta a Nepodrobená Francie – zatím nejsou schopny vítězit. 

Vydáno pod