Ostrá kritika Martiny Navrátilové: Australskou tenisovou legendu označila za rasistku a homofobku

Martina Navrátilová žádá přejmenování tenisové arény v Melbourne (zdroj: ČT24)

Ve světě tenisu se rozhořela bitva mezi tenisovými legendami. Osmnáctinásobná držitelka Grand slamu a bývalá světová jednička Martina Navrátilová žádá přejmenování tenisové arény v Melbourne, kde se pravidelně hraje Australian Open. Stánek už 14 let nese jméno Margaret Courtové - tamní tenisové legendy, která ale často vyvolává kontroverze svými výroky na adresu stejnopohlavních párů. Třeba o Martině Navrátilové už v 90. letech prohlásila, že je špatným vzorem, protože je lesba.

Čtyřiasedmdesátiletá Margaret Courtová je australskou tenisovou legendou, která dnes působí jako pastorka. A zatímco průzkumy ukazují, že legalizaci svazků gayů a leseb podporuje kolem 65 procent Australanů - ona je ostře proti. 

Gay lobby podle ní dělá to, co Hitler a komunismus: snaží se ovlivnit myšlení dětí. Tenis je navíc podle ní plný leseb. „Nemám nic proti homosexuálním lidem jako jednotlivcům. Ale stojím si za svou křesťanskou vírou, tedy za svatbou podle Bible,“ prohlašuje Courtová. 

Kvůli podobným výrokům ale došla trpělivost Martině Navrátilové, která v otevřeném dopise žádá přejmenování tenisové arény. „Teď je úplně jasné, kdo Courtová je: úžasná hráčka tenisu, rasistka a homofobka. Jejím jedem není jen její postoj. Aktivně usiluje o to, aby lidé z LGBT komunity neměli stejná práva.“ 

74letá Margaret Courtová dnes působí jako pastorka
Zdroj: ČT24

Australský premiér přejmenování odmítl, současná tenisová jednička hrozí bojkotem

Do debaty už se zapojil i australský premiér, který přejmenování arény odmítá. Courtová je podle něho jednou z nejvýznamnějších sportovních postav země bez ohledu na to, jaký je její názor na gaye a lesby. 

Tenisový svět ale nemlčí. Volání po přejmenování arény, která tradičně hostí Australian Open rezonuje i na právě probíhajícím turnaji v Paříži. „Nevidím důvod, proč má někdo problém s tím, že se berou dva lidi, kteří se mají rádi. Ať to jsou dva muži, nebo dvě ženy, je to skvělé. Nevím, co by na tom mělo vadit. Nikomu do toho nic není. Všichni by měli mít stejná práva,“ uvedla aktuální mužská světová jednička, brit Andy Murray. 

Akutálně nejvýše postavená australská hráčka na žebříčku WTA Samantha Stosurová už naznačila, že pokud aréna své jméno nezmění, mohly by některé hráčky příští ročník Australian Open bojkotovat.

  • Aréna Margaret Courtové je v australském Melbourne Parku třetí největší, vejde se tam 7500 diváků. Ještě větší jsou Hisense Arena (10 500) a Arena Roda Lavera s kapacitou 14 820 diváků, která také nese jméno bývalého špičkového tenisty. 
Vydáno pod