Mečiarovy amnestie definitivně padly. Zrušení potvrdil ústavní soud

Zpravodaj ČT Mathé: Je to krok do budoucnosti pro celou zemi (zdroj: ČT24)

Osm z deseti členů slovenského ústavního soudu se přiklonilo ke zrušení takzvaných Mečiarových amnestií. Zrušení amnestií znamená, že soudy mohou začít okamžitě konat a projednávat obžalobu v případu únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče. V případu je obviněno 13 lidí včetně tehdejšího šéfa slovenské tajné služby (SIS) Ivana Lexy.

Slovenská prokuratura již v roce 2000 podala v souvislosti s únosem obžalobu, soud ale trestní stíhání zastavil právě kvůli amnestiím. Ty vydal v roce 1998 Mečiar, který tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu.

Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla SIS podle některých informací zdiskreditovat tehdejšího prezidenta Kováče, který kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl v té době v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německá justice pak stíhání Kováče mladšího zastavila.

Mečiarovy amnestie se vztahovaly rovněž na aféru kolem zmařeného referenda o vstupu země do NATO a i v této části je parlament anuloval.

Slovensko muselo kvůli zrušení amnestií měnit ústavu

Cestu k možnosti rušit prezidentské amnestie či milosti sněmovnou otevřela ústavní novela, kterou slovenský parlament schválil koncem března. Národní rada tehdy zároveň rozhodla, že anulaci amnestií a milostí bude automaticky posuzovat ústavní soud.

Ten měl na projednání věci lhůtu 60 dní. Ve věci Mečiarových amnestií oficiálně uplyne sice až 6. června, do té doby se už ale soudci nesejdou, proto rozhodnutí padlo dnes (oficiální oznámení na stránkách slovenského ústavního soudu).

Pokud by ústavní soud zrušení amnestií zamítl, případ by byl definitivně uzavřen, aniž by byli pachatelé potrestáni.

Končí i amnestie pro Kováče mladšího

Spolu se zrušením Mečiarových amnestií schválené usnesení parlamentu ruší i milost, kterou v aféře Technopol prezident Kováč udělil svému synovi. Bývalý prezident, který zemřel loni ve věku 86 let, tak podle dřívějších informací rozhodl proto, aby slovenské úřady vrátily pas jeho synovi a ten mohl vycestovat do Německa k výpovědi. V současnosti Kováč mladší pracuje ve slovenské diplomacii.

Slovenská sněmovna v minulosti neschválila několik návrhů na zrušení Mečiarových amnestií, a to i kvůli nesouhlasu Ficovy strany Směr-sociální demokracie. Současný kabinet nakonec navrhl ústavní novelu ohledně možnosti zrušit prezidentské amnestie či milosti sněmovnou za předpokladu, že tyto právní akty odporují principům demokratického a právního státu. Pro zrušení amnestií se v průzkumu veřejného mínění vyslovily téměř dvě třetiny Slováků.

Fico v prohlášení k rozhodnutí ústavního soudu uvedl, že se mýlili ti, kteří koalici v souvislosti se zrušením amnestií podezírali z nepoctivé hry.

Opoziční strany, kterým se původně zapojení ústavních soudců do celého procesu nezamlouvalo, verdikt přivítaly. „Amorální amnestie Vladimíra Mečiara, kterými státní moc chránila vlastní pochybení, strana SaS vždy vnímala jako černou skvrnu v historii Slovenska. Proto rozhodnutí ústavního soudu vnímáme jako významné symbolické gesto, kterým Slovenská republika ukázala schopnost vyrovnat se i se stinnými stránkami vlastní historie,“ uvedla v prohlášení nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita. 

Vydáno pod