Evropa už se nemůže spoléhat na jiné, řekla Merkelová v narážce na Trumpa a Brexit

Německá kancléřka Angela Merkelová po summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) v italské Taormině vyzvala k větší soudržnosti Evropy. Jednání G7 poznamenaly neshody s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v oblasti ochrany klimatu či migrace. Zážitky posledních dnů Merkelovou prý přesvědčily, že doba, kdy se Evropa mohla plně spoléhat na jiné, je podle jejích slov „do jisté míry pryč“.

„My Evropané musíme svůj osud vzít skutečně do svých rukou,“ pronesla německá kancléřka na předvolební akci v Mnichově, kde vystoupila společně s bavorským premiérem Horstem Seehoferem před zhruba 2500 lidmi. Má za to, že Evropa by se měla konečně postavit na vlastní nohy.

Samozřejmě spolu s tím by stále měl starý kontinent udržovat přátelské vztahy se Spojenými státy americkými a Británií, a „pokud to jen trochu půjde, i s Ruskem a dalšími zeměmi“. „Ale za svou budoucnost, za svůj osud, musíme bojovat sami jako Evropané,“ dodala kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Podle Merkelové bude prioritou vztah mezi Berlínem a Francií, kde se stal prezidentem proevropský politik Emmanuel Marcon.

G7 ve znamení krize

Agentura DPA uvedla, že americký prezident Donald Trump uvrhl skupinu sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (USA, Kanada, Francie, Británie, Německo, Itálie, Japonsko) do těžké krize. Fiasku se podle jejích informací podařilo v sobotu zabránit na poslední chvíli.

Moldan: Trumpovy úlety nejsou pro Pařížskou dohodu důležité (zdroj: ČT24)

Státníkům se podařilo na summitu v italské Taormině dohodnout společnou pozici především v oblasti boje proti protekcionismu, naopak v oblasti migrace či ochrany klimatu panovaly velké neshody. Pod výzvu k naplňování pařížské dohody o ochraně klimatu připojilo své podpisy jen šest státníků. Trump mezi nimi nebyl.

Podle agentury DPA bude „blokáda“, kterou Trump předvedl na summitu G7 na Sicílii, velkou výzvou pro chystaný summit představitelů skupiny velkých ekonomik G20, který se uskuteční 7. a 8. července v Hamburku. Mimo jiné bude v roli hostitelky vystupovat právě německá kancléřka.

Vydáno pod