Michnik: Brzezinski přinutil sovětský režim mluvit o lidských právech. Zaslouží si pomník

Za zásluhy o pád komunismu si politolog Zbigniew Brzezinski zaslouží pomník v rodné Varšavě. Alespoň to navrhl bývalý polský disident a šéfredaktor vlivného listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Podle něj byl zesnulý poradce někdejšího amerického prezidenta Jamese Cartera jedním ze dvou nejvýznamnějších amerických politiků přelomu tisíciletí.

„Hodně lidí ho považovalo za arogantního člověka. Nebyla to pravda. Měl jen velice nízký práh tolerance pro hloupost. Když už jste jej překročili, byl bezprostřední, vřelý, srdečný, vtipný, přejícný a velkorysý,“ zavzpomínal v polském listu Michnik na Brzezinského.

Adam Michnik
Zdroj: Czarek Sokolowski/ČTK

Spolu s Henrym Kissingerem představovali podle Michnika duo nejvýznamnějších amerických politiků přelomu 20. a 21. století. Oba byli Američany v první generaci, což jim dávalo nadhled, oba byli také stoupenci „realpolitik“, akorát ji chápali zcela opačně. Kissinger ji vykládal jako zachování světového řádu, zatímco Brzezinski celý život usiloval o změnu světového řádu k lepšímu.

„To on přemluvil Cartera, aby z lidských práv učinil součást americké ideologie a postavil ji proti sovětské ideologii. To bylo geniální! Protože se to navíc spojilo s podporou pro disidentská hnutí, pro (polský) KOR, Chartu 77, Sacharova a Solženicyna, a dohromady to vytvořilo politiku uvolňování s lidskou tváří,“ zavzpomínal někdejší disident. Popsal, že pro tehdejší polský disent šlo o dar z nebes. Přinutilo to totiž sovětský režim hovořit o lidských právech. „Proti nim se nemohl postavit, a tak se musel vytáčet a vykrucovat,“ hodnotí dopad Michnik. 

V Brzezinském byl podle Michnika i kus disidenta: asi jako jediný americký expert kritizoval tažení v Iráku, měl odvahu být proti. „Sám jsem s ním míval rozpory, (…) Brzezinski byl stoupencem lustrací a soudů s komunisty. Na konci 80. let si myslel, že Polsko a Československo by mohly vytvořit federaci. Na to jsem mu říkával, že co se mu povedlo v rodině (Brzezinski byl ženatý s Češkou), to se mezi Varšavou, Prahou a Bratislavou spíše nepovede. Ale Polsko a demokracie mu celkově za hodně vděčí,“ uzavírá Michnik svůj pohled na vlivného amerického politologa.

Vydáno pod