Trump chce, aby se NATO zapojilo do boje proti IS. Uznává článek o vzájemné obraně

Americký prezident Donald Trump podporuje 5. článek Washingtonské smlouvy o vzájemné obraně států NATO. Šéf Bílého domu tvrdí, že je třeba „sdílet břemeno“. Aliance by se podle něj měla zapojit do boje proti Islámskému státu (IS). Oznámil to šéf americké diplomacie Rex Tillerson.

Pátý článek Washingtonské smlouvy hovoří o tom, že útok na jeden členský stát NATO je útokem na všechny. Trump v minulosti vyvolal obavy, že by USA nemusely v případě agrese dodržet své závazky, pokud dotyčné státy nepřispívají dohodnutou částku do rozpočtu NATO.

Znevažoval také význam celé organizace. V posledních měsících ale svou rétoriku mírní a jeho vláda evropské spojence opakovaně ujišťuje o své podpoře. Na tom, že státy musejí dávat na obranu víc, ale Trump trvá - ve čtvrtek to zástupcům Aliance v Bruselu opět zdůrazní.

Trump si přeje, aby se Aliance oficiálně připojila k mezinárodní koalici útočící na pozice radikálů z IS v Iráku a Sýrii. Zapojení NATO je ale především politickým gestem. Po útoku v Manchesteru bude takový signál alianční jednoty v boji proti terorismu velmi důležitý, zdůraznil šéf Aliance Jens Stoltenberg.

„Myslím, že (účastníci summitu) podpoří zapojení NATO a jeho formální členství (v koalici proti IS),“ citovala šéfa americké diplomacie agentura Reuters. Několik států si toto zapojení ještě rozmýšlí, sdělil šéf americké diplomacie.

Americký prezident přiletěl do Bruselu z Itálie, kde se sešel s prezidentem Sergiem Mattarellou a premiérem Paolem Gentilonim.

S čím přiletěl do Bruselu Trump (zdroj: ČT24)

Podle Bílého domu při té příležitosti „znovu potvrdil transatlantickou jednotu“ ohledně názoru, že Rusko je odpovědné za své počínání na Krymu a na východní Ukrajině a zdůraznil nutnost přesvědčit Rusko k plnění závazků vyplývajících z minských dohod.