USA vyslaly jasný signál, že dodrží závazky k NATO, řekl Stoltenberg po jednání s Mattisem

Stoltenberg jednal s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem (zdroj: ČT24)

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa vyslala světu jasný signál, že dodrží své závazky vůči Severoatlantické alianci. Po jednání s americkými představiteli to uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který ve Washingtonu mimo jiné řešil termíny chystaných schůzek zástupců Aliance.

Stoltenberg po jednání s ministrem obrany Jamesem Mattisem prohlásil, že USA dokazují ochotu plnit svou roli v NATO nejen slovy, ale i činy. Oznámil také, že předseda vojenského výboru Aliance Petr Pavel telefonicky jednal s náčelníkem ruského generálního štábu Valerijem Gerasimovem. Na otázku novinářů, kdy se rozhovor uskutečnil, odpověděl „nedávno“.

O hovoru Pavla s Gerasimovem informovala ruská média 3. března s odvoláním na zprávu ruského ministerstva obrany. Šlo o první kontakt vysokého představitele NATO s ruským velením po zmrazení vojenských styků v dubnu roku 2014, které bylo důsledkem ruské okupace ukrajinského Krymu.

Podle ruského ministerstva se rozhovor uskutečnil z iniciativy NATO. Jeho předmětem byly možnosti obnovení vojenských vztahů mezi ruskou armádou a Aliancí, odvrácení incidentů a účast zástupců NATO v mezinárodních akcích pořádaných Moskvou.

Tillerson se chce schůzky šéfů diplomacie NATO zúčastnit

Stoltenberg v rámci schůzky ministrů zahraničí států bojujících proti teroristické organizaci Islámský stát jednal se šéfem americké diplomacie Rexem Tillersonem. Řešili mimo jiné termín schůzky ministrů zahraničí NATO, jenž šéfovi americké diplomacie nevyhovuje. „Jsem si absolutně jistý, že najdeme datum, které bude vyhovovat všem spojencům,“ řekl Stoltenberg.

Tillerson se podle médií původně chystal vypustit schůzku plánovanou na počátek dubna a dát přednost jednání v Moskvě. Nyní však navrhl nové možné termíny, aby se mohl schůzky zúčastnit. 

Šéf Aliance patřil v rámci NATO k těm, kteří se nepostavili kriticky k Trumpovým prohlášením z doby těsně po nástupu do funkce, v nichž šéf Bílého domu zpochybňoval význam Aliance. Stoltenberg naopak ocenil Trumpův požadavek, aby většina ostatních členských zemí navýšila své výdaje na obranu, což je i jeho cíl.