Co musí splňovat newyorský záchranář? Nesmí trpět závratěmi

Horizont ČT24: New York pohledem záchranářů (zdroj: ČT24)

Členové elitní jednotky newyorské policie pracují v extrémních podmínkách – na mostech, mrakodrapech i pod vodou. Denně riskují vlastní život kvůli záchraně někoho jiného. Pohled na město jako oni má ale jen málokdo.

Třeba panorama Brooklynského mostu z ptačí perspektivy je pro členy elitní jednotky newyorské policie denním chlebem. „Až se dostaneme do nejvyšších dvou částí, ucítíte, jak most trochu plave. To je normální,“ říká člen elitní záchranné jednotky John Flynn.

Do svých řad přijímají policisty s minimálně pětiletou praxí z ulic. Musí zvládnout měsíce speciálního výcviku – a hlavně netrpět závratěmi. „Nikdy se při tom nebudete cítit ve své kůži. Buď jste schopni to vyšplhat, nebo ne,“ dodává Flynn.

Město má několik mostů a tito policisté k nim dělají výjezdy prakticky denně. Pracují v tom nejnebezpečnějším prostředí – pod vodou i na vrcholech mrakodrapů.

Jako třeba loni v létě, když se jeden mladík rozhodl vyšplhat na Trumpovu věž na Manhattanu. „Vystrčil jsem hlavu, znovu jsem ho pozdravil a řekl mu: Pane, mohl byste se pro své bezpečí zajistit? On byl ale neoblomný a odpověděl: Nemohl. Jdu se podívat na pana Trumpa,“ vzpomíná další příslušník jednotky Christopher Williams.

Protestující a skokani většinou záchranu odmítají. Tehdy přichází na řadu psychologické techniky. „Aktivně nasloucháme, snažíme se navázat kontakt. To je nahoře ještě důležitější než všechny fyzické bezpečnostní systémy, které máme k dispozici,“ uzavírá Flynn.