Piloti a lezci trénují v Beskydech záchranné operace. Vyzkoušeli i slaňování z vrtulníku

Moravskoslezští letečtí záchranáři v pondělí nacvičovali v Beskydech ve Ski areálu Gruň záchranu pacientů v nepřístupném terénu. Do akce, která bude pokračovat v úterý, se zapojil vrtulník, lékaři, zdravotníci, piloti i členové horské služby.

„Hlavním úkolem je nácvik speciálních činností, jako je zásah u pacienta v nepřístupném terénu. V tomto případě to je v horách. V praxi to ale může být i v zalesněném terénu či na vodě. Prostě všude tam, kde vrtulník nemůže u pacienta přistát,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři proto nacvičují slaňování k pacientovi, jeho přepravu v podvěsu na laně pod vrtulníkem nebo jeho vyzvednutí na palubu stroje. Do cvičení se zapojili piloti vrtulníku a technici, dvě desítky zdravotníků a lékařů letecké záchranné služby a deset záchranářů Horské služby Beskydy.

Ročně mají posádky moravskoslezských leteckých záchranáři přibližně 600 zásahů. Přibližně deset až 15 z nich se odehrává v nepřístupném terénu.
Lukáš Humpl
mluvčí moravskoslezských záchranářů

„Nacvičujeme koordinaci jak v samotném týmu letecké záchranné služby, tak i se členy Horské služby,“ řekl Humpl. Dodal, že takto komplexní cvičení v terénu nejsou příliš častá. 

Počet záchranných akcí v Beskydech meziročně stoupl. Souvisí to s tím, že do hor vyráží čím dál víc lidí. Zachraňovat zraněné turisty, paraglidisty nebo třeba koloběžkáře tak vyrážejí horští záchranáři v Beskydech stále častěji.

Záchranáři v Beskydech

„Je to dáno, že lidé si oblíbili Beskydy, je větší návštěvnost a tím pádem i větší úrazovost,“ sdělil Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy, který turistům doporučuje mít s sebou nabitý mobilní telefon.

Zatímco před deseti lety měla horská služba za letní sezonu kolem stovky zásahů, za letošek je to 350.

  • V nejvyšších částech Beskyd leželo v první polovině října od 25 do 35 centimetrů sněhu, v ostatních lokalitách bylo okolo 20 centimetrů sněhu. „První nadšenci už vyrazili na běžky, takže sem tam už je možné vidět nějakou běžeckou stopu. V souvislosti se sněhem jsme ale nezaznamenali žádný nějaký větší problém. V jednom případě jsme pomáhali při prořezávání spadlých větví a stromů a ve druhém případě člověku, který to přepískl s alkoholem a hrozilo, že by mohl být podchlazený,“ uvedl již dříve náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.