Le Penova „nadějná“ vnučka Marion opouští ve 27 letech politiku

Neteř poražené krajně pravicové prezidentské kandidátky Marine Le Penové Marion se rozhodla ve 27 letech na nějakou dobu ukončit svou politickou kariéru. O poslankyni za francouzskou Národní frontu (FN) se přitom dosud uvažovalo jako o budoucí šéfce strany.

Vnučka bývalého šéfa FN Jeana-Marie Le Pena je jedním ze dvou zákonodárců, která má strana v současné době v parlamentu. Nově oznámila, že o další mandát v červnových volbách usilovat nebude, a to z osobních i politických důvodů.

Podle francouzských médií se chce více věnovat své malé dceři. „Znáte můj příběh, víte, že jsem v politickém světě celý život. Ve 27 letech nastal čas, abych ho na nějakou dobu opustila,“ uvedla Marion s tím, že tuto „politickou bitvu ale nikdy nevzdá“.

Podle analytiků zastává ještě tvrdší názory než její teta, která se svým nacionalistickým protiimigračním programem nakonec neuspěla v prezidentských volbách. Dokázala ale přesvědčit dvakrát víc Francouzů než její otec před patnácti lety.

Marion odmítala slevit, pokud jde o odchod Francie z eurozóny, a před lety protestovala i proti homosexuálním sňatkům.

Podle odborníků po jejím odchodu hrozí, že se ve FN rozhoří boje mezi umírněnější a ultrakonzervativní frakcí. „Vyvolá to velké zklamání. Představovala nadějnou budoucnost pro řadu voličů a aktivistů FN,“ okomentoval její rozhodnutí Le Pen, který mluví o „dezerci“.