Měsíc od začátku krvavých venezuelských protestů. Maduro zvýší minimální mzdu o 60 procent

Venezuela opět zvyšuje minimální mzdu – tentokrát o 60 procent. Zvednou se i příspěvky na potraviny. Prezident se tak snaží utlumit nespokojenost v krizí zmítané zemi, kde při protestech zemřelo za poslední měsíc víc než třicet lidí.

Mohutné protesty odstartovaly prvního dubna a během měsíce neutichly. „Musím se postarat o to, aby měl lid práci, vzdělání, zdraví a střechu nad hlavou,“ řekl nyní socialistický prezident Nicolás Maduro v Caracasu. 

Podle agentury AP je ale nepravděpodobné, že se režimu novými opatřeními podaří krizi utlumit. V přepočtu podle kurzu na černém trhu odpovídá totiž nová minimální mzda i s dotacemi na potraviny asi padesáti dolarům (1230 korun). Základní potraviny a léky se ale stejně dají v obchodech sehnat jen těžko.

Venezuelou několik týdnů otřásají rozsáhlé demonstrace, které vypukly poté, co se nejvyšší soud na konci března rozhodl převzít pravomoci parlamentu, který kontroluje opozice.

Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují, neboť podobné kroky blokující práci poslanců činí nejvyšší soud už více než rok, tedy od té doby, co opozice získala většinu v zastupitelském sboru.

Při demonstracích zahynuly už více než tři desítky lidí, asi 500 osob utrpělo zranění. Jde o nejhorší nepokoje od roku 2014. Tehdy při několikaměsíčních protestech proti Madurovi přišlo o život 43 lidí.

Dokonce i obyvatelé tradičně provládních okresů se připojují k protestům. „Strávila jsem měsíc na všech protestech, protože chci, aby byla moje země osvobozena od diktatury,“ prohlásila 42letá kadeřnice Yoleida Viloria z Caracasu. Opozice odmítla nabídku papeže Františka, aby se pokusil zprostředkovat rozhovory mezi režimem a jeho oponenty.

Prezident viní opozici z podněcování násilí a chaosu. „Ve Venezuele je mír a tak tomu bude i do budoucna. K násilnickým skupinám mám to, že si je zákon najde. Některé si už dokonce našel,“ poznamenal prezident.

Venezuela se potýká s vleklou politickou a hospodářskou krizí

Maduro čelí problémům i kvůli těžké ekonomické krizi v zemi. Venezuela totiž spoléhá na vývoz ropy, jejíž ceny jsou nyní mnohem nižší, než byly do poloviny roku 2014. Země se potýká rovněž s rekordní inflací, která by mohla dosáhnout letos 720 procent, ale i nedostatkem zboží v obchodech. Lidem chybí léky a základní potraviny.

Opozice to označuje za výsledek rozhazovačné politiky socialistických vlád. Ty jsou u moci od doby dlouholetého vůdce Huga Cháveze, kterého po smrti Maduro v roce 2013 u moci nahradil.

Koncem loňského října zahájila vláda a opozice za zprostředkování Vatikánu rozhovory o krizi v zemi, které ale postupně uvázly na mrtvém bodě. Obě strany se vzájemně obviňují, že neplní dohody. Opozice tvrdí, že vláda využila dialogu jen k tomu, aby zabrzdila konání referenda o odvolání hlavy státu.