Boj o rozpočet pokračuje. Kongres na týden odvrátil platební neschopnost

Kongres USA schválil federální vládě peníze na týden jejího chodu, aby tak odvrátil hrozící sobotní pád do platební neschopnosti. Trumpova administrativa tak má víc času na dojednání dlouhodobějšího financování vlády.

Vláda má peníze na svůj chod do pátku 5. května, do této chvíle je měla jen do páteční půlnoci místního času (soboty 6:00 SELČ).

Republikáni prezidenta Trumpa sice mají v obou komorách parlamentu většinu, ale ve 100členném Senátu, kde mají 52 mandátů, potřebovali k prosazení finančních opatření 60 hlasů, tedy i podporu alespoň některých demokratů.

Jde o rozpočet, který přinese největší tíhu peněz do obrany od dob Ronalda Reagana. Škrtat chce Trump hlavně u fondu nevládních organizací. Do návrhu by rád protlačil peníze na stavbu hraniční zdi s Mexikem, což demokraté odmítají.

Trump ale prý už na této podmínce netrvá, což jednání značně ulehčuje. Demokratům se podle vůdkyně jejich menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové navíc dostalo ujištění, že Bílý dům nezastaví financování zdravotní reformy bývalého prezidenta Baracka Obamy, kterou chce Trump zrušit.

Ještě pro letošní fiskální rok na zeď prezident žádal 1,5 miliardy dolarů (38 miliard korun) a pro nadcházející rozpočet 2,6 miliardy dolarů (65,5 miliardy korun). Na obranu chce Trump v nadcházejícím fiskálním roce přidat 54 miliard (zhruba 1,4 bilionu korun), což je o deset procent více, než má armáda k dispozici nyní.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps

Z peněz navíc se může těšit i ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které je má upotřebit k deportování přistěhovalců bez dokladů. Více peněz chce Trump poskytnout i vojenským veteránům.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu bez financí, nastal v USA naposledy v roce 2013. Tehdy trval asi dva týdny. Tento stav, kdy byly uzavřeny některé státní instituce, podle ratingové agentury Standard & Poor's přišel americkou ekonomiku na zhruba 24 miliard dolarů (skoro 594 miliard korun).

Uložit