Na evakuační konvoj u Aleppa útočila Fronta dobytí Sýrie, oznámil Asad

Sobotní útok na evakuační konvoj u Aleppa, při kterém zemřelo na 126 lidí, provedla podle syrského prezidenta Bašára Asada Fronta dobytí Sýrie (dřívější An-Nusra). Podle agentury Reuters to uvedla libanonská televize Al-Majadín. K sebevražednému atentátu se zatím oficiálně nikdo nepřihlásil.

Sebevražedný atentátník odpálil auto označené jako auto s humanitární pomocí v sobotu v blízkosti asi 75 autobusů, v nichž byli převážně šíitští civilisté. Obyvatelé dvou šíitských vesnic čekali v tranzitní zóně na vstup do Aleppa, který má pod kontrolou od prosince syrská vláda.

Podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR bylo 109 obětí ze šíitských vesnic Fúa a Kafrája, zbylí mrtví jsou humanitární pracovníci a povstalci.

Konvoj byl součástí evakuace v jejímž rámci se přemisťují civilisté a opoziční bojovníci ze čtyř obléhaných lokalit. Kromě dvou šíitských obcí Fúa a Kafrája, dlouhodobě obléhaných odpůrci režimu, se evakuují opoziční bojovníci s rodinami z oblasti měst Zabadání a Madájá, obléhaných režimními silami. Ti směřují do provincie Idlib, kterou mají pod kontrolou povstalci.

Fronta dobytí Sýrie vznikla letos v lednu z bývalé fronty An-Nusra, která se bojů v Sýrii účastnila jako hlavní radikální skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida. Nyní je Fronta dobytí Sýrie součástí aliance radikálů, jež si říká Tahrír aš-Šám.