Moderátor CNN s kritikou zbraní tvrdě narazil

Washington – Desetitisíce lidí podepsaly petici na webové stránce Bílého domu, která požaduje vyhoštění britského moderátora televize CNN Pierse Morgana. Ten minulý týden ve svém diskusním pořadu v souvislosti s masakrem ve škole v Newtownu označil zastánce neomezovaného držení zbraní za idiota.

Morgan podle signatářů ohrožuje druhý dodatek k americké ústavě zaručující právo nosit zbraň. Petice zahájená 21. prosince již shromáždila přes 65 000 podpisů. Pokud petice získá alespoň 25 tisíc podpisů do 30 dní, musí na ni Bílý dům reagovat.

Petice za deportaci Pierse Morgana
Zdroj: ČT24/www.whitehouse.gov

Pět dní po masakru v Newtownu měl Morgan ve svém pořadu šéfa organizace Gun Owners for America (Vlastníci zbraní za Ameriku) Larryho Pratta, který tvrdil, že se zločinností v USA je zapotřebí bojovat ještě větším počtem zbraní. Morgan ho kvůli tomu označil za idiota a za nebezpečného a neuvěřitelně hloupého člověka.

Morgan také připomněl, že již v minulosti vyzýval k zákazu automatických střelných zbraní a zásobníků s velkou kapacitou nábojů, stejně jako k prověrkám každého kupce střelné zbraně. Podle mediálního experta Howarda Bragmana celá aféra Morganovi spíše pomůže a zvýší sledovanost jeho pořadu.

„Nezáleží mi na petici požadující mé vyhoštění. Záleží mi ale na hasičích v New Yorku, kteří byli dnes zabiti automatickou zbraní,“ napsal v pondělí na Twitteru Morgan. Narážel na útok, který si vyžádal v New Yorku životy dvou hasičů a střelce.

Piers Morgan
Zdroj: ČT24

Střelec ve státě New York vlákal hasiče do léčky

Dvaašedesátiletý bývalý trestanec William Spengler, který zastřelil ve Websteru v americkém státě New York dva hasiče, zanechal vzkaz, podle něhož chtěl zapálit celou čtvrť a zabíjet. Podle policie ze vzkazu vyplývá, že chtěl hasiče a další záchranáře záměrně vlákat do pasti a „dělat to, co dělá nejraději - zabíjet lidi“.

Ze vzkazu Williama Spenglera:

„Musím se ještě připravit na to, abych zjistil, jak velkou část čtvrti mohu zapálit a dělat to, co dělám nejraději - zabíjet lidi“.

Spengler byl ve vězení 17 let za to, že v roce 1981 kladivem utloukl k smrti svou dvaadevadesátiletou babičku. Od roku 1998, kdy byl podmínečně propuštěn, prý na sebe úřady nijak neupozorňoval. 

Spengler měl připravené tři automatické střelné zbraně, když schválně zapálil v pondělí ráno svůj dům a čekal na hasiče. Dva nakonec zastřelil a dva těžce zranil, po přestřelce s policií zastřelil sám sebe. Kromě jeho domu shořelo dalších sedm budov v sousedství.

Podle policie měl Spengler zbraní, jako kdyby šel do války. Měl revolver, brokovnici a poloautomatickou vojenskou pušku Bushmaster. Je to stejná puška, jakou použil nedávno střelec při masakru ve škole v Newtownu ve státě Connecticut.

Podle policie je zatím nezvěstná Spenglerova sestra Cheryl, kterou údajně nesnášel a která s ním v domě na břehu jezera Ontario bydlela. Policisté dnes uvedli, že ve spáleništi domu nalezli lidské ostatky. I když totožnost oběti bude muset určit soudní patolog, policisté nevylučují, že jde právě o vrahovu sestru.

Vydáno pod