Monti nechce jít s Berlusconim, je ale připraven vést Itálii

Řím – Italský premiér Mario Monti odmítl stanout v čele středopravé kandidátky pro příští parlamentní volby, které se v zemi uskuteční koncem února. Informoval o tom novináře na tiskové konferenci v Římě. Návrh, který mu adresoval silný muž italské pravice Silvio Berlusconi, Monti odmítl a nabídl místo toho Italům své zkušenosti, ale i své vedení.

Na opakovanou otázku novinářů ohledně své volební strategie Monti řekl, že se do voleb nezapojí, ale neodmítne případnou povolební nabídku stanout v čele vlády. Řekl, že je proti systému politických stran založených na silných osobnostech. Sám není příslušníkem žádné strany, ale je podle svých slov připraven poskytnout Italům „posilu, radu, a bude-li to nutné, i vedení“. 

Monti představil svůj „program změn pro Itálii a reforem pro Evropu“, který označil za návrh společného postupu a první příspěvek do otevřené diskuse. Součástí programu je zejména zjednodušení pracovního zákonodárství, antikorupční legislativa a reforma právního systému. „Důležité je, aby politika sledovala nikoliv krátkodobé zájmy, ale dobro země,“ konstatoval Monti.

Pro samotného Berlusconiho, který byl jeho předchůdcem ve funkci premiéra, Monti dnes příliš dobrých slov neměl. Nedokáže se prý orientovat v konfliktních vyjádřeních, v nichž Berlusconi kolísá mezi příkrými odsudky a pochvalami Montiho vládního kabinetu. „Jeho návrh nemohu přijmout,“ reagoval Monti na Berlusconiho nabídku, aby se ve volbách postavil do čela středopravé kandidátky. 

Silvio Berlusconi a Mario Monti
Zdroj: ČT24

Monti: Italové mohou opět chodit se vztyčenou hlavou jako evropští občané

Příští italská vláda se podle Montiho nesmí uchylovat k planým předvolebním slibům, aniž by na druhé straně ustupovala z cesty reforem, po níž se vydal nynější kabinet. „Musíme se vyhnout iluzím i mimořádně nebezpečným krokům zpět,“ řekl premiér.    

Monti s uspokojením konstatoval, že po 13 měsících jeho působení ve funkci premiéra se Itálii bez vnější pomoci podařilo překonat finanční krizi. Připomněl, že v listopadu 2011, kdy do úřadu nastoupil, se země nacházela v nebezpečné situaci, ale dostala se z ní bez pomoci Evropy a Mezinárodního měnového fondu. „Italové mohou opět chodit se vztyčenou hlavou jako evropští občané,“ řekl Monti.

Podle analytiků se tak dá čekat ostrá předvolební kampaň. Italové se budou rozhodovat nejen, jestli pokračovat v Montiho proevropském úsporném kurzu, ale konflikty čekají i samotnou levici. Část poslanců totiž nechce těžce vydobytá opatření smést ze stolu. „Levý střed se bude dělit na ty, kteří chtějí jít s Montim, a ty, kteří se chtějí vydat cestou utrácení. A záležet bude i na tom, jakou roli bude hrát sám Monti,“ uvedl politický analytik Americké univerzity v Římě James Walston.

O přesném datu předčasných voleb rozhodne právě odstupující vláda. V Itálii se všeobecně očekává, že voliči půjdou k urnám 24. února.

Telefonát spolupracovníka ČT v Itálii Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)
Vydáno pod