Svět slavil, konec světa nenastal… Začíná se od nuly

Mexiko - Očekávání konce světa se na řadě míst změnilo v oslavy. Podle některých vykladačů mayského kalendáře měla nastat apokalypsa - ta se ale nekonala. Tisíce turistů zaplavily místa spojená s indiánskou kulturou ve Střední Americe a Mexiku. Obavy z hromadných sebevražd a všeobecné paniky se nenaplnily, většina lidí si totiž možnost konce světa vůbec nepřipustila.

Konec světa nepřišel. Nenaplnění některých proroctví, postavených na výkladu završení mayského kalendáře, vnímají potomci Mayů a lidé v Latinské Americe jako začátek nové éry.

Třeba v Guatemale, na jednom z nejvýznamnějších míst starobylé civilizace, lidé oslavovali s ohni. Rituálem vítali úsvit, který znamenal, že nenastala apokalypsa. „Začínáme od nuly. To, co se teď děje, je překrásné, protože se nám otvírají nové dveře a jsme svědky toho všeho,“ řekl guatemalský šaman Tata Chus. 

Místa spojená s mayskou historií zaplavily tisíce turistů. Ve Střední Americe nebo Mexiku se mohli zúčastnit tradičních oslav a být blíž těm, kteří předpověděli konec světa.

Dávná svatá místa byla v obležení i v Hondurasu, kde duchovní přivítali konec třináctého cyklu. „Jak popsat tu energii? Je to opravdu zážitek. Můžete vidět realitu skrz jinou čočku a cítíte ji ve svém těle. Je to jako dýchat jiný vzduch,“ konstatoval americký turista Kristian Azyndax. 

Po celém světě se tak čekání na apokalypsu změnilo spíš v jednu velkou párty. Podobně jako v Bugaraši ve Francii, jednom z míst, která měla případný konec světa díky pomoci mimozemšťanů přežít.

Většina turistů a novinářů, kteří v posledních dnech několikanásobně převyšovali zdejší populaci, odjela a vesnice se probudila do normálního, klidného dne.

Dozvuky konce světa (zdroj: ČT24)