Minuta ticha za oběti z Newtownu; zvony bily všude jinak

Washington - Minuta ticha a zvonění zvonů v Newtownu a na dalších místech USA připomněly oběti střelby v místní škole Sandy Hook. Dvacetiletý vrah Adam Lanza tu před týdnem postřílel 20 dětí, šest učitelek a nakonec sám sebe. Předtím ještě zastřelil svou matku. Minuta ticha se držela v půl desáté dopoledne místního času, kdy k masakru v pátek 14. prosince došlo. Viceprezident asociace držitelů střelných zbraní USA se dnes v této souvislosti vyslovil pro „absolutní ochranu“ dětí, včetně ozbrojených policejních hlídek v každé škole.

Tisíce kostelů se přihlásily k výzvě connecticutského guvernéra Dannela Malloye zvonit 26 údery na paměť zabitých dětí a učitelek. Metodistický kostel ve Stockbridge ve státě Georgia se ale rozhodl pro 27 zazvonění, které by zahrnulo i vrahovu matku. „Pro nás je to také oběť,“ řekl tamní pastor Jody Ray. „Měli jsme asi připomenout i mladého muže, který ten zločin spáchal“. Národní katedrála ve Washingtonu uspořádala ekumenickou vzpomínku provázenou 28 údery zvonu.

Minutu ticha držel v soukromí v Bílém domě také prezident Barack Obama. K výzvě svého connecticutského kolegy držet minutu ticha se připojili i guvernéři řady států od New Yorku, Maine, Illinos, Michiganu po Floridu a Louisianu. Ticho na chvíli zavládlo i na newyorské burze Nasdaq.

Poslední rozloučení s Jackem Pintem
Zdroj: Charles Krupa/ČTK/AP

Na vrahovu matku se moc nevzpomíná

Ve vzpomínkách na oběti se právě jméno Adamovy matky objevuje jen zřídka; řada lidí jí vyčítá, že měla v domě zřejmě nezabezpečené střelné zbraně, jimiž Adam vraždil. Dvaapadesátiletá Nancy Lanzová byla ve čtvrtek pohřbena ve státě New Hampshire, odkud se Lanzovi přestěhovali do Newtownu. Na pohřbu bylo prý asi 25 členů rodiny.

Po Newtownu vyrostla improvizovaná vzpomínková místa s plyšovými zvířaty, květinami, balonky a svíčkami. Před lahůdkářstvím v centru města je například jen 26 plastikových vánočních stromečků doplněných nápisem Na paměť obětí ze Sandy Hook. Když prezident Barack Obama četl při vzpomínkovém obřadu jména obětí, Nancy Lanzovou nezmínil a řekl, že „vzpomínáme na 20 nádherných dětí a šest pozoruhodných dospělých“.

Ve městě připomíná Nancy Lanzovou jen dopis od jednoho z přátel přilepený na kusu dřeva: „Jiní nyní sdílejí bolest za dilemata, kterým jsi čelila sama. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem,“ píše se v dopise. „Je to ztracený život, na jejím životě záleželo,“ řekla jedna z obyvatel Newtownu. „Ano, myslím, že by se připomínat měla i ona.“

Newtown ve čtvrtek zažil již čtvrtý den pohřbů. Pohřbeni byli šestiletí Catherine Hubbardová, Benjamin Wheeler, Jesse Lewis a Allison Wyattová, stejně jako sedmiletá Grace McDonnellová. Mimo Newtown se přátelé a rodina rozloučili s učitelkami Anne Marie Murphyovou a Lauren Rousseauovou.

NRA je pro absolutní ochranu dětí

Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA), vlivná lobby amerických zbrojních výrobců, dnes na tiskové konferenci ve Washingtonu také seznámila veřejnost s možnými způsoby, jak odvrátit budoucí podobné události. Její výkonný viceprezident Wayne LaPierre se vyslovil pro „absolutní ochranu“ dětí, včetně ozbrojených policejních hlídek v každé škole. „Jediné, co zastaví zlého muže se zbraní, je dobrý muž se zbraní,“ řekl LaPierre novinářům.

„NRA pomůže veškerými svými vědomostmi, veškerým nasazením a zdroji k vytvoření národního ochranného programu v každé škole, která o to bude stát,“ řekl šéf NRA. Poukázal na to, že zatímco v bankách a na letištích je ozbrojená ochrana běžná, ve školách většinou chybí. Varoval přitom, že „další školní střelec čeká za rohem“.

Z odpovědnosti za „kulturu násilí“, která pronikla do amerických rodin, obvinil LaPierre média. Videohry, filmy a hudební videoklipy podle něj každodenně šíří násilí mezi dětmi. „Soutěží mezi sebou, jak nejvíc šokovat, jak poškodit každé z pravidel civilizované společnosti tím, že dopraví co nejjedovatější směs bezohledného chování a zločinné krutosti do našich domovů,“ uvedl. 

Setkání zbrojařů s tiskem proběhlo ve vzrušené atmosféře, jeden z přítomných před LaPierrem rozvinul plakát s nápisem NRA vraždí naše děti. Tisková konference pak musela být přerušena.

NRA, která sdružuje 4,3 milionu ozbrojených členů, se po masakru v Newtownu téměř na týden odmlčela, zavřela své facebookové stránky a nekomunikovala ani přes Twitter. LaPierre dnes vysvětlil, že mlčení bylo projevem úcty k pozůstalým.

"Spustili jsme systém s názvem My lidé (We the People), jehož prostřednictvím můžete poslat přímo své vládě petici. I vy můžete být slyšet. Stovky tisíc z vás už ty své poslali po tragédii v Newtownu a volají po přísnějších opatřeních, která by zabránila takovému násilí. Chci říci – slyšíme vás," prohlásil prezident Obama ve videoklipu, v němž reagoval na petice, které volají po přísnějším zákonu na držení zbraní. Ty putují prostřednictvím internetu přímo do Bílého domu.

Vydáno pod