Ulice venezuelských měst zaplnili příznivci opozičního předáka

Na podporu opozičního vůdce Henriqea Caprilese vyrazily do ulic venezuelské metropole i dalších měst tisíce lidí. Socialistický režim v pátek zakázal Caprilesovi ucházet se o veřejné funkce po dobu 15 let, což jej diskvalifikuje z účasti v nadcházejících prezidentských volbách.

Vůdce opozice nebude smět kvůli rozhodnutí úřadů kandidovat v prezidentských volbách, které jsou zatím naplánovány na konec příštího roku. Capriles o úřad hlavy státu svedl neúspěšný boj už v roce 2012 a 2014 a horkým želízkem opozice byl i nyní. Úřady zákaz vysvětlily „administrativními nesrovnalostmi“ včetně porušování smluvních zákonů a nakládání s dary.

Tisíce demonstrantů zaplavily podle agentury Reuters ulice s hesly „Ne diktatuře!“ či „Capriles prezidentem“ a vedle podpory opozičnímu vůdci tak jasně vyjádřily nevoli vůči socialistické vládě prezidenta Nicoláse Madura.

„Země si vybrala cestu diktatury,“ řekl Capriles svým příznivcům v Caracasu a vyzval je k pochodu k úřadu ombudsmana, který je opozicí považován za loutku vlády.

Nepokoje ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Slzný plyn a gumové projektily

Bezpečnostní složky použily proti demonstrantům v centru Caracasu slzný plyn, ve městě San Cristobal považovaném za baštu opozice zase policie střílela do demonstrantů gumovými projektily. Stejně jako při předchozích velkých protestech úřady uzavřely část metra v metropoli a na silnicích vedoucích do Caracasu zřídily kontrolní stanoviště.

Nepokoje v zemi probíhají už od minulého týdne, kdy nejvyšší soud nakloněný prezidentovi převzal pravomoci parlamentu ovládaného opozicí. Své rozhodnutí ale vzápětí pod mezinárodním tlakem odvolal.

„Vláda se bojí. Pokud by tomu tak nebylo, neuzavírala by ulice a nediskvalifikovala Caprilese z boje,“ řekla agentuře Reuters právnička Gikessy Diazová. Dodala, že dobrá polovina jejích spolužáků už ze země odešla a ona uvažuje o stejném řešení.

Lídr opozice Henrique Capriles
Zdroj: Reuters

Režim Caprilese obviňuje z podněcování násilností v rámci protestů proti Madurovi, které vede právě Capriles. Zákazem kandidovat úřady v minulosti postihly také Leopolda Lópeze, jiného opozičního předáka a politického vězně.

Venezuela se potýká s vleklou politickou a hospodářskou krizí. Proti Madurovi opakovaně demonstrovaly tisíce lidí, při protestech jsou běžné střety s policií – ve čtvrtek například při protivládním protestu zemřel devatenáctiletý mladík.

Kromě politické krize je Venezuela už několik let i v hluboké krizi ekonomické, v níž se lidem nedostává základních potravin či léků. I proto se opozice už přes rok snaží o uspořádání referenda o Madurově odvolání, čemuž ale vláda všemožně brání.