Venezuela zakázala vůdci opozice Caprilesovi veřejné funkce na 15 let

Venezuelský socialistický režim zakázal vůdci opozice Henriquemu Caprilesovi ucházet se 15 let o veřejné funkce. Capriles to oznámil na svém Twitteru. Vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura zatím věc nekomentovala. Capriles je guvernérem pobřežního státu Miranda.

Vůdce opozice tak podle agentury Reuters nebude smět kandidovat v prezidentských volbách, které jsou zatím naplánovány na konec příštího roku. Capriles o úřad hlavy státu svedl neúspěšný boj už v roce 2012 a pak v roce 2014.

Režim Caprilese obviňuje z podněcování násilností v rámci protestů proti Madurovi, které vede právě Capriles. Zákazem kandidovat úřady v minulosti postihly také Leopolda Lópeze, jiného opozičního předáka a politického vězně.

Venezuelský boj o zrno. Většina mouky musí jít na chléb (zdroj: ČT24)

Země prožívá hlubokou krizi

Venezuela se potýká s vleklou politickou a hospodářskou krizí. Proti Madurovi opakovaně demonstrovaly tisíce lidí, při protestech jsou běžné střety s policií ‒ ve čtvrtek například při protivládním protestu zemřel devatenáctiletý mladík. Nejvyšší soud, který je nakloněný prezidentovi, nedávno převzal pravomoci parlamentu ovládaného opozicí. Své rozhodnutí ale vzápětí pod mezinárodním tlakem odvolal.

Krom politické krize je Venezuela už několik let i v hluboké krizi ekonomické, v níž se lidem nedostává základních potravin či léků. I proto se opozice už přes rok snaží o uspořádání referenda o Madurově odvolání, čemuž ale vláda všemožně brání.