S došetřením tragédie u Smolenska si pospíšíme, ujišťují Rusové

Moskva – Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov přislíbil polskému protějšku Radoslawu Sikorskému, že Rusko co nejrychleji dokončí vyšetřování letecké havárie, při které v Rusku zahynul polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 vrcholných představitelů země. Po uzavření případu Rusko pošle trosky letounu do Polska. Sikorski na společné tiskové konferenci v Moskvě konstatoval, že protahující se vyšetřování havárie polského vládního letadla z roku 2010 komplikuje rusko-polské vztahy.

Lavrov ale zároveň uvedl, že k došetření neštěstí a vrácení trosek do Polska není možné stanovovat žádné „umělé lhůty“. Rusko si přitom uvědomuje rozsah tehdejší tragédie a dělá vše pro to, aby kolem objasnění okolností havárie nevznikaly žádné pochybnosti.

Ministři hovořili i o dalších tématech z historie, které vzájemné vztahy zatěžují. Lavrov oznámil brzké předání dalších archivních materiálů o Katyni, kde v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie NKVD tisíce Poláků.

Sergej Lavrov:

„V září jsme Varšavě předali na žádost polských vyšetřovatelů pět svazků spisu… Velice nám záleží na tom, abychom co nejrychleji dokončili vyšetřování a předali trosky letadla polské straně… Podnikneme všechny nezbytné kroky, aby se tak stalo co nejrychleji… Jsem si vědom hloubky národní tragédie Poláků.“

Lavrov také souhlasil s vytvořením skupiny historiků, která se bude zabývat řáděním sovětské policie po skončení druhé světové války v roce 1945 v severovýchodním Polsku. Došlo tam k masovému zatýkání a popravám polských antikomunistů a odbojářů a Poláci tento dějinný okamžik nazývají „malou Katyní“.

Poláci chtějí na troskách hledat stopy výbušnin

Poláci žádají vydání trosek letadla, aby se mohli sami přesvědčit, jestli vrak neobsahuje stopy výbušnin. Moskva trvá nejprve na dokončení vyšetřování. Až pak prý vrak letounu vrátí.

Komentátor ČRo Libor Dvořák připomněl v rozhovoru pro ČT spikleneckou teorii, s níž na konci října přišel polský deník Rzeczpospolita, který ji ovšem vzápětí dementoval. Podle této teorie našli vyšetřovatelé na vraku polského letadla stopy nitroglycerinu a trinitrotoluenu. Dvořák poznamenal, že i kdyby to byla pravda, svědčilo by to spíše proti Polsku, protože v takovém případě by se musely výbušniny dostat do letadla ještě ve Varšavě. Ruskou neochotu vydat trosky přičítá Dvořák mimo jiné tradiční ruské nedbalosti a chaosu, její skutečné důvody si lze spíše jen domýšlet.

Moskevská schůzka předchází summitu Evropské unie s Ruskem, který se tento týden v Bruselu uskuteční za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina. Právě na tomto vrcholném jednání chce Polsko téma vyšetřování havárie k nelibosti Ruska zařadit.