Vyšetřovatelé našli v bytě petrohradského útočníka materiál použitý na výrobu bomby

Události: Lidé jako Džalilov představují pro Rusko novou hrozbu (zdroj: ČT24)

Ruským vyšetřovatelům se podařilo identifikovat všech 13 obětí pondělního útoku v petrohradském metru. Podle testu DNA potvrdili i totožnost pravděpodobného útočníka Akbaržona Džalilova. Při prohlídce jeho bytu objevili také materiál, který s největší pravděpodobností byl i na bombě nalezené ve stanici Náměstí povstání. Tajné služby zatkly v Petrohradě sedm přistěhovalců ze Střední Asie kvůli podezření, že verbovali své krajany do řad teroristických organizací. Nyní zjišťují, zda měl útočník spojení s přívrženci Islámského státu.

Prověřit spojení předpokládaného útočníka s přívrženci radikálních islamistů nařídil šéf ruských federálních vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin. Podle anonymních zdrojů ruských médií není vyloučeno, že atentátník měl společníky. „Vyšetřovatelé pečlivě prověří všechny styky a kontakty zatčených, je ale třeba upozornit, že v tuto chvíli nemáme důkazy, že by se zadržení znali s pachatelem útoku v petrohradském metru,“ citovala agentura Interfax z úředního komuniké.

Kriminalisté prohledali bydliště sedmi podezřelých a zabavili extremistickou literaturu. Chystá se také vznesení obvinění a vzetí do vazby. 

Policie našla v Džalilově bytě materiál, který byl asi i na bombě

Etnický Uzbek s ruským pasem Akbaržon Džalilov před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Dříve se neprojevoval tak, aby se dostal do hledáčku úřadů či tajných služeb.

Měl čistý trestní rejstřík a pozornost policie na něj nikdy nebyla zaměřena, uvedla s odvoláním na ruské tajné služby agentura TASS. „Jeho jméno nebylo na seznamu extremistů v databázi tajných služeb,“ sdělil zdroj agentury. Džalilov podle něj nikdy nebyl zadržen za žádný přestupek. „Jakmile se stal ruským občanem, nebyly s ním žádné problémy. Občanství dostal legální cestou,“ sdělil zdroj.

Podle tisku vyšetřovatelé předpokládají, že se jej podařilo naverbovat islamistům během návštěvy v kyrgyzském městě Oš. V řadách IS podle odhadů bojuje více než tisícovka Kyrgyzů.

Mluvčí vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková oznámila, že už byli vyslechnuti Džalilovovi rodiče. Policie podle ní našla v Džalilovově bytě materiál, který byl i na zajištěné náloži. „Při prohlídce bytu byly nalezeny předměty (lepicí páska, hliníková fólie a další), které byly poslány na expertízu. Podle předběžného vyšetřování odpovídají tomu, co bylo na náloži, jež se našla na Náměstí povstání. Závěr bude učiněn podle výsledku expertního šetření,“ řekla Petrenková.

Na stanici petrohradského metra Náměstí povstání se v pondělí našla nálož, kterou pyrotechnici včas zneškodnili. Druhou nálož útočník odpálil v jedoucí soupravě metra.

Podle petrohradského serveru Fontanka.ru bylo nejmladší z 13 obětí útoku 17 let a nejstarší 71. Z padesátky zraněných zůstávají podle ministerstva zdravotnictví tři ve velmi vážném stavu.

Ředitel Ústavu východoevropských studií k vyšetřování (zdroj: ČT24)

Jedním z témat se stala ochrana metra

Ruská média se ovšem zaměřují také na protiteroristickou ochranu petrohradského metra. Například podle ruského listu Kommersant systém za stovky milionů rublů selhal.

Několik novinářů se v posledních hodinách pokusilo pronést jakousi zbraň nebo atrapu bomby do metra v Moskvě nebo Petrohradu. Podařilo se jim to, nikdo je nezastavil. Čeká se, že budou padat hlavy v bezpečnostních složkách a také například na petrohradském magistrátu.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v Rusku

O ochranu metra se zajímají opoziční poslanci z petrohradského sněmu, kteří požádali gubernátora Georgije Poltavčenka, aby objasnil efektivnost vynaložených prostředků a představil chystaná opatření.

Ruská policie v Petrohradě zatýkala podezřelé (zdroj: ČT24)

Na vady ve fungování ochranky petrohradského metra tisk, zejména opoziční list Novaja gazeta, upozorňoval v předstihu, a to včetně skutečnosti, že bezpečnostní firma u bezpečnostních rámů u vchodů do metra často zaměstnává neproškolené penzisty.

„Správně fungující detektor kovů nemohl nezaznamenat pronášení dvou hasičských přístrojů, naplněných šrouby a trhavinou. Při následné kontrole by nebylo zapotřebí ani odborníka, aby odhalil, že jde o bomby,“ poznamenal list. 

Podle ředitele petrohradského metra Vladimira Garjugina se jen loni za pomoci detektorů podařilo odhalit na 10 tisíc předmětů, které je zakázané přepravovat.

V petrohradském metru denně projíždí na dva miliony cestujících a tak důkladné kontroly, jaké bývají na letištích, není možné zajistit. Podle gubernátora se denně kontroluje okolo 30 tisíc až 40 tisíc cestujících metra.

Premiér Dmitrij Medveděv vydal nařízení, podle něhož vzniknou týmy rychlého nasazení speciálně pro ruská metra. Hlídky budou sledovat dění v podzemní dráze nepřetržitě. 

Hysterie kolem anonymů a falešných bombových hrozeb

Od pondělního útoku v Petrohadu propukla podle ruských médií doslova hysterie ohledně falešných oznámení, lživých zpráv a dezinformací o bombách a chystaných atentátech ve stanicích metra v různých částech Ruska.

Policie kontroluje chodce v blízkosti petrohradského metra
Zdroj: Reuters

Uzavření stanice Senné náměstí, i s přestupními stanicemi v sousedství, si během dnešní ranní špičky vynutil anonymní telefonát, který varoval před bombou. Pyrotechnici také u zastávky městské dopravy v centru Petrohradu kontrolovali podezřelou krabičku, kterou si nakonec odvezli, uvedl petrohradský server Fontanka.ru. Mimo stanice metra Senné náměstí kontrovala policie kvůli anonymnímu telefonátu i stanici Pionýrská.

Kvůli výhrůžkám anonyma pak odpoledne evakuovala policie na 400 studentů a učitelů z moskevského daňového institutu.

Kurské vlakové nádraží v Moskvě přestalo vypravovat příměstské spoje poté, co si strojvedoucí povšiml hasicího přístroje ležícího v kolejišti; právě hasicí přístroje použil petrohradský atentátník ke zhotovení dvou bomb, z nichž jednu se podařilo včas najít a zneškodnit.

„Hasičský přístroj se ukázal být hasičským přístrojem,“ uvedla televize 360 o výsledku dnešní obhlídky v metropoli. Výluka spojů ovšem postihla množství lidí. Na jiném moskevském nádraží, Jaroslavském, policisté prověřovali podezřelý balík, který však obsahoval jen čisté listy papíru.