Osvobozený Mubarak je volný, opustil vojenskou nemocnici

Egyptský exprezident Husní Mubarak byl propuštěn z domácího vězení ve vojenské nemocnici poté, co jej soud zprostil obvinění z podílu na smrti demonstrantů. K incidentům došlo během povstání v roce 2011, které ukončilo tři desítky let Mubarakovy autoritářské vlády.

V květnu 2011 byl Mubarak spolu se svými dvěma syny obviněn z vraždy několika stovek demonstrantů. V červnu 2012 byl exprezident odsouzen na doživotí, v listopadu 2014 byl však v opakovaném procesu zproštěn viny.

Proti exprezidentově osvobození se ale následně odvolal žalobce a loni byl nařízen nový proces. Letos v březnu soud definitivně shledal Mubaraka nevinným. Ten tak mohl zamířit do svého domova v káhirském předměstí Heliopolis, jedné z nejbohatších částí egyptské metropole.

Exprezident čelil stíhání i za zpronevěru více než 13 milionů eur z rozpočtu prezidentských paláců. Loni v lednu potvrdil tříletý trest odvolací soud.

  • Mubarak byl původně maršál letectva, jehož si prezident Anvar Sadat vybral za viceprezidenta. Poté, co Sadata zabili radikálové z islamistické skupiny Nový džihád, Mubarak stanul v roce 1981 v čele země a zakázal činnost řadě islamistických skupin.
  • Po násilných akcích islamistů mezi lety 1992 a 1999 vydaly vojenské soudy přes sto rozsudků trestu smrti. Mnoho členů zakázaných formací skončilo za mřížemi.
  • Mubarak zažil studenou válku, řadu ozbrojených konfliktů i četná mírová jednání. Za jeho vlády neměla ústava větší váhu – desítky let platil výjimečný stav, díky němuž měly bezpečnostní složky větší pravomoci a mohly tak účinněji zasahovat proti aktivistům.

Mubarakův režim padl v rámci takzvaného arabského jara. Větší protesty začaly 25. ledna 2011. Egypťané brojili proti mučení odpůrců režimu, chudobě, drahým potravinám i nedostatku práce. V následujících dnech zemřelo v ulicích kolem 850 lidí.

Vydáno pod