Britská policie zjišťuje, zda měl vrah Khalid Masood pomocníky

Londýn dva dny po útoku: Razie pokračují (zdroj: ČT24)

Útočník z Londýna se původně jmenoval Adrian Russell. Policie stále zjišťuje, zda mu někdo dával povely, uvedl šéf protiteroristické policie Mark Rowley. Ve vazbě je devět lidí, jedna žena byla propuštěna na kauci. Policie ale prý nemá informace o dalších bezprostředních hrozbách. Středeční atentát si vyžádal pět mrtvých včetně útočníka, šest osob je stále v kritickém stavu.

Dvaapadesátiletý Brit Khalid Masood ve středu vjel s autem na chodník, přičemž jeho řádění nepřežili dosud tři lidé a pět desítek jich bylo zraněno, z toho 31 skončilo v nemocnici. Pak vyběhl z auta a u parlamentu nožem zabil policistu. Nakonec jej ostraha zastřelila. 

Pachatel měl bohatou kriminální minulost. „Poprvé byl odsouzen už v devatenácti letech, naposledy v roce 2003,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil. Muž byl pod vlivem radikálního islámu, k němuž ale konvertoval až později. Narodil se jako Adrian Russell Ajao, používal ale také jméno Adrian Elms.

Podle stanice Sky News byl ženatý a měl tři děti, jiné zdroje hovoří o dvou potomcích. Podle britského tisku v roce 2005 odjel učit angličtinu do Saúdské Arábie a v roce 2009 se vrátil do
Británie a vyučoval v Lutonu.

Experti zpochybňují verzi o „osamělém vlkovi“

Policie žádá veřejnost  o informace a prověřuje jeho okolí – při raziích v Londýně či Birminghamu zadržela během noci další dvě osoby. Žádné přímé vazby Masooda na teroristy z Islámského státu (IS), který se k útoku přihlásil, ale zatím vyšetřovatelé neobjevili.

„Mluvíme tu o zdravém člověku s rodinou, který měl co ztratit, o to důležitější je najít přesný motiv jeho činu. Experti v Británii čím dál více zpochybňují verzi, podle které to byl takzvaný osamělý vlk a jednal úplně sám,“ podotkl Zavadil.

Westminsterský palác přitahoval atentátníky od nepaměti (zdroj: ČT24)

Bulvární list Daily Mail informoval, že Masood komunikoval ještě dvě minuty před tím, než najel do chodců na Westminsterském mostě, s kýmsi prostřednictvím aplikace WhatsApp.

Sousedé popisují Masooda jako divného pavouka, který chodil ven prakticky jen v noci, vždycky černě oblečený. Podle BBC si v Birminghamu vypůjčil auto, kterým zabíjel na Westminsterském mostě. V půjčovně měl tvrdit, že je učitel.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

V nemocnici zůstává šest lidí v kritickém stavu. Zraněné v pátek v nemocnici navštívil princ Charles. Někteří zranění začínají hrozivý incident popisovat.

„Když jsem si uvědomil, co se děje, to auto ode mě bylo asi metr, takže jsem neměl žádnou, doslova žádnou možnost jak uniknout. V zásadě jsem se snažil bránit, jak jsem jen mohl. Dal jsem ruce před sebe, a to auto mě prostě přejelo,“ říká přeživší šestadvacetiletý Portugalec Francisco Lopes, který žije v Londýně patnáct let.

Mezi padesátkou zraněných byli kromě Britů také tři studenti z Francie, dva Rumuni, čtyři Jihokorejci, dva Řekové a po jedné osobě z Německa, Polska, Irska, Číny, Itálie a Spojených států. 

Nevyhrajete, vzkázaly teroristům tisíce lidí

Památku obětí uctily ve čtvrtek večer na Trafalgarském náměstí tisíce lidí. „Přišel jsem vzdát hold policistovi, který zemřel, který byl brutálně zavražděn. A prokázat soucit každému, kdo byl zraněn při útoku na Westminsterském mostě. Myslím, že Londýn, zbytek Velké Británie, Evropy a celý svět potřebuje ukázat těmto teroristům, že nevyhrají,“ zdůraznil jeden z obyvatel Londýna.

„Sešli jsme se dnes večer, abychom si připomněli ty, kteří přišli o život, a všechny, které tento hrůzostrašný útok zasáhl. Chceme ale zároveň vyslat jasný vzkaz. Londýňané se terorismem nikdy nenechají zastrašit,“ prohlásil starosta Londýna Sadiq Khan, který je pákistánského původu. 

Oběti útoku uctili na pietní akci v centru Londýna také vysoce postavení zástupci anglikánů, katolíků, židů, sunnitů a šíitů. Společně atentát odsoudili a vyzvali k jednotě, toleranci a míru. Květiny na počest ubodaného policisty položil u sídla Scotland Yardu také starosta Khan. Středeční útok dnes odsoudila také jedna z největších mešit v Birminghamu.

Centrum Londýna uctilo oběti útoku (zdroj: ČT24)

„Londýn už žije víceméně běžným životem. Otevřené jsou (v pátek) všechny ulice kolem parlamentu. Lidé chodí do práce, život se vrací do normálního stavu, i když je to v myslích všech,“ popsal situaci v britské metropoli zpravodaj ČT.

Policie ale od útoku zvýšila nasazení bezpečnostních složek v ulicích. „Plošně v celé zemi bude posílena přítomnost policejních ozbrojených i neozbrojených složek. Spojené království je otevřené obchodování. Jsme tam venku ve větším počtu, aby veřejnost věděla, že se může vrátit ke svému každodennímu životu,“ ohlásil Rowley.

Členové muslimské obce v Londýně vyhlásili přes internet sbírku na pomoc obětem útoku, ve fondu se zatím sešlo přes 20 tisíc liber (téměř 625 tisíc korun). Sbírku vyhlásil Muddassar Ahmed, který byl v době útoku v parlamentu a natočil jej na mobil. V jiném fondu pro rodinu zabitého policisty se sešlo 522 tisíc liber (přes 16 milionů korun).